Homilies de Tortosa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot posa la plantilla autoritat
m neteja i estandardització de codi
Línia 8: Línia 8:


== Referències ==
== Referències ==
{{referències}}
{{Referències}}

{{Autoritat}}
{{Autoritat}}



Revisió del 15:16, 3 set 2020

Infotaula de llibreHomilies de Tortosa
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Llenguaoccità Modifica el valor a Wikidata

Les Homilies de Tortosa és un llibre litúrgic en occità on es recullen diverses homilies redactades entre els segles XI i XIII, que eren predicades durant la missa. Actualment es conserven a la catedral de Tortosa.[1] Van ser trobades a Tortosa a finals del segle xix per Antoine Thomas i presenten alguns catalanismes atribuïts al copista.

Les Homilies d'Organyà i les de Tortosa tenen una homilia comuna: la del Dimecres de cendra, de manera que han estat relacionades amb col·leccions d'homilies d'origen provençal, que eren d'ús freqüent en l'època. Mentre que les de Tortosa copien el text provençal i tenen un to més popular, les homilies d'Organyà són traduccions al català i són de caràcter més culte.[2]

Vegeu també

Referències

  1. Bolòs, Jordi: Diccionari de la Catalunya medieval (ss. VI-XV). Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 284. Barcelona, abril del 2000. ISBN 84-297-4706-0, plana 142.
  2. Lluís Gimeno, Aproximació lingüística als inicis de la llengua catalana: segles VIII al XIII, Universitat Jaume I, 2005, p. 90.