Diferència entre revisions de la pàgina «Escumant»

Salta a la navegació Salta a la cerca
14 octets eliminats ,  fa 11 anys
m
Robot esborra: es:Espumante; canvis cosmètics
m (Robot afegeix: pt:Agente formador de espuma)
m (Robot esborra: es:Espumante; canvis cosmètics)
[[Fitxer:Soapbubbles1b.jpg|thumb|Escuma de [[sabó]].]]Un '''escumant''' és aquella substància que facilita la formació d’escumes. Es tracta d’un agent tensioactiu.
Un '''agent tensioactiu''' (surfactant) és una substància que té la propietat d’alterar l’[[energia]] d’una superfície amb la qual entra en contacte, mitjançant porcessos d’adsorció.
Aquesta disminució de la [[tensió superficial]] pot ser observada fàcilment en escumants. L’ús de tensioactius va molt lligat a la cosmètica, així com els [[detergent]]s, humectants, escumants, [[emulsio]]ns i solubilitzacions.
En el cas dels escumants, podem dir que alguns productes necessiten tenir una elevada proporció d’[[escuma]] per l’ús que se’ls dóna. Per aquests productes, s’utilitzaran agents tensioactius especials, per exemple, en xampús i escumes de bany.
==Classificació dels tensioactius==
 
Els agents tensioactius comparteixen una característica estructural: són '''molècules amfòteres''', és a dir, que consten de dues unitats, una '''hidròfoba''' (no soluble en aigua) i l’altra '''hidròfila''' (soluble en aigua). Generalment, les unitats hidròfobes són cadenes o anells d’[[hidrocarbur]]s o una mescla d’ambdós. Usualment, les unitats hidròfiles són grups polars tals com [[grup carboxil]], [[sulfat]] o sulfonat o, en tensioactius no iònics, diferents grups [[hidroxil]] o [[èter]]. Aquesta propietat ens permet entendre la seva disposició en [[dissolucio]]ns aquoses. Segons el comportament iònic en solució aquosa, els tensioactius es poden classificar en quatre grups:
* '''Catiònics:''' l’ió tensioactiu està carregat positivament en solució aquosa (p.e: sals de fosfoni)
* '''Aniònics:''' l’ió tensioactiu està carregat negativament en solució aquosa (p.e: oleat sòdic)
Es pot observar, també, com a partir d’un cert punt, es presenta una discontinuïtat i la '''tensió superficial''' i altres propietats no cauen més. Aquesta discontinuïtat es produeix en el moment de la ''concentració micel•lar crítica'' (CMC).
 
Podríem dir, doncs, que en general, amb la caiguda de la tensió superficial també cauran la '''tensió interfacial''', proporcionant millors propietats '''emulsionants''' i '''detergents'''; mentre que al mateix temps, s’incrementaran les propietats '''escumants''' i '''humectants'''. Per concloure, a concentracions superiors a la CMC, tots els agents tensioactius tenen certes propietats solubilitzants. Totes aquestes propietats, doncs, estan connectades entre sí:
 
* [[Detergència]]
==Poder escumant en sabons==
 
[[ImageFitxer:Micelle scheme-en.svg|thumb|250px|right|Estructura d'una [[micel·la]]. Els caps polars estan en contacte amb l'aigua i les cues apolars repel·len l'aigua]]Els agents escumants estan molt presents, com ja hem dit anteriorment, en [[cosmètica]]. Els trobem, principalment, en '''sabons'''.
De forma general, la sal d’un [[àcid carboxílic]] és més soluble en aigua que el propi [[àcid]]. Quan la part hidrocarbonada de l’àcid és molt gran en comparació amb el grup carboxilat, la part iònica de la molècula interacciona favorablement amb l’[[aigua]] i tendeix a dissoldre’s, però la resta de la cadena no. Per [[forces de Van der Waals]], les cadenes hidrocaronades de molècules veïnes s’atrauen mútuament més del que ho estan per les molècules polars de l’aigua. Com ja s’ha comentat abans, l’estructura d’aquests compostos provoca una orientació particular de les seves molècules a la superfície de l’aigua: els caps polars estan encarats a l’aigua, mentre que les cues apolars sobresurten a l’[[aire]], evitant el contacte amb l’aigua. Les molècules que es troben a la superfície de l’aigua no presenten forces d’atracció cap a totes les direccions, només se senten atretes per les molècules de l’interior. La concentració de molècules en la superfície de l’aigua provoca que la seva [[tensió superficial]] disminueixi. Els compostos que presenten aquest comportament, són els tensioactius. Doncs bé, els sabons són un tipus de compost tensioactiu. Quan s’assoleix una concentració crítica de surfactant, la capa superficial es trenca en unitats més petites, en agrupacions d’ions anomenades [[micel•les]]. És, doncs, quan a causa d’una elevada concentració de tensioactiu, la tensió superficial disminueix.
 
2. [[Sabó]]
 
3. [[ Aigua]]
 
 
Tres dels sabons més comuns són:
 
* Estearat de sodi
* Oleat de sodi
* Linoleat de sodi
 
Si bé és veritat que el poder escumant és important en l’aplicació en sabons, cal remarcar que l’[[escuma]] que apareix en el sabó no està relacionada amb el poder netejant d’aquest.
==Problemes mediambientals a causa de l’excés d’escuma==
 
L’agent escumant pot resultar perjudicial per al [[medi ambient]] si tenim en compte que els escumants envolten les partícules, dificultant-ne la seva dilució. Un cas és el de l’oxigen. Si els agents escumants dificulten la dilució de l’[[oxigen]] de l’[[atmosfera]] en l’aigua, la superfície de l’[[aigua]] en contacte amb l’aire serà abundant en greixos, tensioactius, etc.
 
==Exemples d'escumants==
==Enllaços interns==
 
* [[àcid gras]]
* [[micel·la]]
* [[sabó]]
* [[tensió superficial]]
 
 
[[Categoria:Polímers]]
 
[[en:Foaming agent]]
[[es:Espumante]]
[[ja:発泡剤]]
[[pt:Agente formador de espuma]]
203.923

modificacions

Menú de navegació