Ernest Solvay: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: pl:Ernest Solvay
Cap resum de modificació
Línia 15: Línia 15:
[[Categoria:Químics|Solvay, Ernest]]
[[Categoria:Químics|Solvay, Ernest]]
[[Categoria:Científics belgues|Solvay, Ernest]]
[[Categoria:Científics belgues|Solvay, Ernest]]
[[Categoria:Valons]]


{{commons|Solvay Conference}}
{{commons|Solvay Conference}}

Revisió del 12:49, 15 set 2010

Ernest Solvay

Ernest Solvay fou un químic industrial belga. Nascut el 16 d'abril de 1838 a Rebecq-Rognon a la província de Brabant i mort a Ixelles el 26 de maig de 1922.

Una malaltia li va impedir anar a la universitat pel que començà a treballar en la indústria química a la fàbrica del seu oncle a l'edat de 21 anys. Ideà diferents mètodes de purificació de gasos, però avui el coneixem principalment pel desenvolupament d'un mètode per a la producció de carbonat sòdic que millorava l'existent mètode Leblanc, i per la invenció de la Torre Solvay de carbonatat (en la qual una solució de sal d'amoníac pot ser mesclada amb diòxid de carboni). Adquirí la seva primera patent per a la producció de sosa el 1861.

El 1863 construí la seva primera fàbrica a Couillet, on acabà de perfeccionar el seu mètode el 1872. El 1890 ja havia fundat empreses en diversos països estrangers, i, el 1900, el 95% de la producció mundial de sosa provenia del procés Solvay. Avui dia segueixen operatives al voltant de 70 fàbriques que l'utilitzen.

Aquest èxit reportà a Solvay una riquesa considerable, la qual emprà per diversos propòsits filàntrops, com la fundació d'instituts internacionals d'investigació científica en fisiologia (1893), en sociologia (Universitat de Brussel·les, 1902), física (1912) i química (1913). Les conferències sobre física de Solvay, els Congressos Solvay eren particularment reconegudes pel seu paper en el desenvolupament de les teories de la mecànica quàntica i l'estructura atòmica.

Al mateix temps va prendre iniciatives socials, sent un precursor en la legislació social a les seves indústries on inicia un sistema de seguretat social inexistent a l'època: una pensió pels treballadors des de 1899, limitacions a l'horari de treball i jornada de 8 hores des de 1908, la instauració de vacances pagades des de 1913 i una espècie de reciclatge professional.

Dissenyà les línies d'una estructura social fundada sobre l'organització del mercat de treball, la igualtat d'oportunitats i la implicació regulatòria de l'estat. Polític liberal compromès és triat dos cops senador i el 1918 Ministre d'Estat.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ernest Solvay