Diferència entre revisions de la pàgina «Fibra òptica»

Salta a la navegació Salta a la cerca
1.293 bytes afegits ,  fa 13 anys
cap resum d'edició
 
==Elements d'un sistema de fibra òptica==
===Emissors===
Els dispositius utilitzats com a emissors de radiació lluminosa en els sistemes de comunicacions òptiques són el diode [[làser]] i el [[LED]] com ja s'ha vist anteriorment. En funció del sistema, escollim un o altre. El [[làser]] ofereix millor rendiment en amples de banda grans i llargues distàncies, mentre que el [[LED]] se sol escollir per a amples de banda menors i curtes distàncies, ja que tant el circuit d'atac com el de control són més senzills.
 
Els sistemes de fibra òptica estan composts per un emissor, que té com a funció convertir el senyal elèctric en senyal òptic per a enviar-lo a través d'una fibra òptica. En l'extrem oposat de la fibra es troba el detector, que converteix el senyal òptic novament en senyal elèctric. S'utilitza [[modulació d'amplitud]], modulant la intensitat de llum generada per l'emissor.
 
Degut a que els emissors i els detectors introdueixen no lienalitats al convertir el senyal elèctric a òptic i viceversa, i també al soroll que s'afegeix en aquest tipus de sistemes, la transmissió és molt més apropiada per a senyals digitals (estats d'encès-apagat de l'emissor) que no pas analògics, tot i que també és possible treballar amb aquests últims.
===Detectors===
El detector és un dispositiu que s'encarrega de convertir fotons en electrons. Els fotodetectores utilitzats en les comunicacions òptiques són el fotoconductor, el [[diode PIN]] i el [[fotodiode de devessall]]. La major part de sistemes instal·lats usen diodes PIN.
 
 
===: - Emissors===
Els dispositius utilitzats com a emissors de radiació lluminosa en els sistemes de comunicacions òptiques són el diode [[làser]] i el [[LED]] com ja s'ha vist anteriorment, i són també anomenats convertidors electro-òptics (I/O). En funció del sistema, escollim un o l'altre. El [[làser]] ofereix millor rendiment en amples de banda grans i llargues distàncies, mentre que el [[LED]] se sol escollir per a amples de banda menors i curtes distàncies, ja que tant el circuit d'atac com el de control són més senzills.
 
 
===:- Detectors===
El detector és un dispositiu que s'encarrega de convertir fotons en electrons, que també es coneix com a convertidor opto-electrònic (O/I). Els fotodetectores utilitzats en les comunicacions òptiques són el fotoconductor, el [[diode PIN]] i el [[fotodiode de devessall]]. La major part de sistemes instal·lats usen diodes PIN.
 
 
: - Repetidors
El senyal òptic que es propaga a través de la fibra òptica es degrada per l'atenuació i restricció de l'amplària de banda de la fibra. El millor mètode per a regenerar el senyal transmès és tractar el senyal en forma elèctrica. Per tant, els convertidors I/O i O/I són components indispensables en un repetidor òptic. L'amplificador i igualador del senyal elèctric són similars als dels sistemes de transmissió convencionals.
 
 
 
===Connectors===
===Empalmes===
===Acopladors===
 
==Avantatges i desavantatges==
66

modificacions

Menú de navegació