Bertha Pappenheim: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot modifica: en:Bertha Pappenheim
Línia 43: Línia 43:
[[bg:Анна О]]
[[bg:Анна О]]
[[de:Bertha Pappenheim]]
[[de:Bertha Pappenheim]]
[[en:Anna O.]]
[[en:Bertha Pappenheim]]
[[es:Bertha Pappenheim]]
[[es:Bertha Pappenheim]]
[[fr:Bertha Pappenheim]]
[[fr:Bertha Pappenheim]]

Revisió del 09:38, 28 juny 2011

Infotaula de personaBertha Pappenheim

Bertha Pappenheim amb 22 anys d'edat.
Biografia
Naixement27 febrer 1859 Modifica el valor a Wikidata
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 maig 1936 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Neu-Isenburg Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaAntic cementiri jueu Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Nacionalitataustríaca
Activitat
Ocupaciótraductora, escriptora, activista pels drets de les dones, periodista, dramaturga Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaP. Berthold Modifica el valor a Wikidata

Bertha Pappenheim (27 de febrer de 1859 - 28 de maig de 1936), coneguda també amb el pseudònim Anna O. fou una austríaca, coneguda defensora dels drets de la dona i el xiquet.

Fou tractada pel metge psiquiatra Josef Breuer i Sigmund Freud (es va basar en el cas com partida de la seua teoria del Psicoanàlisi, i el seu cas apareix relatat en el llibre Studies on Hysteria o Estudis sobre la histèria escrit en col·laboració per Breuer i Freud).

Relació amb el Psicoanàlisi

Anna O.

Bertha Papenheim (Anna O.) fou històricament la pacient gràcies a la qual Sigmund Freud, pare del psicoanàlisi, va descobrir el que s'anomenaria curació per la paraula. Ens situem entre 1880 i 1882, Freud acabava de tornar dels seus estudis sobre la hipnosis amb el metge francès i Director de la Salpêtrière, Jean Martin Charcot. Va començar a treballar com ajudant de Josef Breuer del que va tenir una bona amistat al principi però va acabar distanciant-se d'ell per culpa de la seua controvertida teoria sobre la sexualitat infantil.

El cas d'Anna O. ho van compartir els dos metges i van utilitzar al principi la *hipnosis com mètode terapèutic. Amb la hipnosis Bertha semblava recuperar-se però patia recaigudes histèriques que li afectaven a la mobilitat de les seues cames. Llavors, sobtadament, va tenir una crisi catàrtica sense la necessitat de cap hipnosis i Freud va començar a albirar la tècnica del psicoanàlisi que amb el temps aniria desenvolupant: associació d'idees, atenció flotant, etc.

Finalment Bertha fou internada en un centre psiquiàtric del que una vegada recuperada es consagrà com una fervent feminista i es va dedicar a la lluita pels drets socials. Va dirigir un orfenat en Frankfurt del Meno i va fundar la lliga de dones jueves.

Hans Eysenk

No obstant això, existeixen altres opinions sobre el cas. Hans Eysenk -que ha estat psicòleg influent a fins del segle XX- per les seues teories sobre la personalitat i enemic del Psicoanàlisi al que considera una pseudociència, afirma en el seu llibre Decadència i caiguda de l'imperi freudià que Bertha no patia histèria sinó una malaltia física dita Meningitis tuberculosa, que estava molt estesa a Europa. Segons Eysenk s'havia contagiat probablement del seu pare, que havia mort a causa d'eixa malaltia.

Enllaços externs

Plantilla:Enllaç AB