Escola Superior de Música de Catalunya: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 2: Línia 2:


[[Fitxer:050529 Barcelona 031.jpg|thumb|250px|right|[[L'Auditori]], seu de l''''Escola Superior de Música de Catalunya''']]
[[Fitxer:050529 Barcelona 031.jpg|thumb|250px|right|[[L'Auditori]], seu de l''''Escola Superior de Música de Catalunya''']]
L''''Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC)''' és un centre oficial creat l'any [[2001]],<ref>{{GEC|0517590}}</ref> situat a l'edifici de [[l'Auditori]] de [[Barcelona]], i és en l'actualitat, l'única institució sustentada amb fons públics on es poden cursar estudis superiors de música a Catalunya.
L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és l'únic centre oficial d'iniciativa pública que imparteix a Catalunya el Grau en Música, en el marc de la nova ordenació dels ensenyaments artístics i la seva inserció en l'Espai Europeu de l’Educació Superior.

La voluntat de l'Escola és reflectir la diversitat del panorama musical actual, entenent la música com un fenomen que té una dimensió i una funció professional i social molt important. Per això, la realitat que ens envolta, la demanda i les possibilitats laborals que s'ofereixen als músics són aspectes que cal tenir molt en compte en el desenvolupament d'un projecte que està al servei dels futurs professionals de la música i també del conjunt de la societat.

El centre té una capacitat màxima d'uns 600 alumnes amb matrícula oficial de Grau. L'oferta de places anuals pel Grau és de 150.

L'Escola ofereix l'estudi del Grau en Música, de 240 crèdits ECTS, en les especialitats, àmbits, modalitats i itineraris següents:


==Titulacions==
==Titulacions==
Línia 16: Línia 22:
* Sonologia (títol propi)
* Sonologia (títol propi)
* Promoció i Gestió (títol propi)
* Promoció i Gestió (títol propi)

==Història{{CN}}==

L'any 1998 el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va prendre la decisió de crear un centre d'educació musical superior que no tingués l'estructura de funcionament del conservatori tradicioanl. L'any 1999 una comissió va començar a treballar en la creació del que seria l'Escola Superior de Música de Catalunya. Els Srs. Lluís Vila d’Abadal, Jordi Blanch, Josep Maria Vilar, Xavier Serra i Eduard Resina, per encàrrec del Departament d’Ensenyament de la Generalitat varen elaborar un document de base per la creació de l’Escola Superior de Música de Catalunya (llavors amb les sigles ESMC), datat al maig de 1999. En aquell estudi és on es plasma el que es pot anomenar la filosofia inicial de l’escola.

El projecte definia l’ESMUC en el seu context cultural amb un rol formador i dinamitzador, i assumint la “responsabilitat única de la preparació professional de tots aquells que el dia de demà han de treballar amb titulacions superiors en tots els diversos terrenys i àmbits professionals de la música”, per tal de convertir l’Escola “en el veritable element dinamitzador del teixit musical català”.

El nou model es defineix per una forma d’entendre la música i la formació musical integral, tant des de la perspectiva dels estils com des de la diversitat d’itineraris professionals. Finalment, reforçava la idea d’una formació integral el fet de considerar totes les especialitats al mateix nivell, evitant jerarquies.

L’ESMUC neix d’un acord del govern de la Generalitat de Catalunya del 10 d’octubre de l’any 2000 i obre les seves portes el setembre del 2001 a unes instal•lacions d’un antic centre educatiu al carrer Berenguer de Palou, prop de la Sagrera. El desembre del mateix any s’encomana la seva gestió a la Fundació Privada per l’Escola Superior de Música de Catalunya (DOGC 3530 de Desembre de 2001). El curs 2004-2005 és el primer que es fa ja a les actuals instal·lacions de l'edifici de L'Auditori.

L’Article 4 dels estatuts de la Fundació en descriuen el seu objecte: “La Fundació té com a objecte fundacional la gestió, promoció i suport, sense afany de lucre, d’iniciatives i activitats relacionades amb l’ensenyament de la música de grau superior i postgrau, i amb l’Escola Superior de Música de Catalunya”.

El patronat de la fundació està integrat per representants dels departaments d’Ensenyament, Cultura i d’Economia i coneixement, així com membres del consorci de l’Auditori i l’Orquestra, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) el Consell Català de la Música i el Gran Teatre de Liceu, entre altres.

Els elements principals del seu projecte educatiu foren:
* Que a les seves aules s'hi poguessin formar els professionals de totes les professions de la música.
* Que s'hi pogués rebre formació en tots els estils de la música. Que tots els estils musicals, en el futur, es poguessin beneficiar de tenir titulats superiors especialitzats.
* Que els futurs professionals de tots els estils i professions es formessin interactuant; que aprenguessin a interactuar, per tal de cohesionar, en el futur, l'ecosistema musical català.
*Que la formació impartida s'encarés de manera específica a l'ocupabilitat dels titulats, no sols capacitats per ocupar els llocs de treball oferts per les administracions sinó també capaços de crear els seus propis llocs de treball.
* Que no hi hagués cap mena de jerarquització ni entre els diferents estils ni entre les diferents professions.
* Per això calia concebre l'escola com un microcosmos musical en el qual es reproduïssin situacions de col•laboració com les que cal que es donin en la realitat.
* Fer de l'ESMUC el vèrtex de la piràmide de l'educació musical a Catalunya de la qual també formen part les escoles de música i els conservatoris.
* Fer de l'ESMUC un centre innovador i obert a la societat en el qual confluïssin de manera productiva la creació, la producció, la investigació i la docència.
* Dotar-se d'una dimensió europea i obrir camins vers la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior, i d'un espai d'educació artística i musical superior a Catalunya.
* Un sistema de tutoria individual i personalitzada exercida per professorat del departament afí a l'especialitat cursada per l'estudiant.
* La potenciació de l'estudi de determinats instruments com a instruments secundaris en relació als instruments principals cursats, de manera que aquestes combinacions donessin perfils de titulats competents en diversos instruments i/o estils.
* La no pertinença (però sí vinculació) dels estudiants als departaments (la conceptualització dels departaments com a unitats de docència i recerca que agrupen professorat) i la confluència de molts departaments en la formació de cada estudiant.

El primer equip directiu va estar constituït per Lluís Vila d'Abadal com a coordinador general de la Fundació, [[Gerard Claret]] com a director, Josep M. Vilar com a cap d'estudis, Pepita Jorba com a secretària, i Núria Sempere com a cap de relacions exteriors i de producció.
L'estructura departamental de la institució es fa palesa en la participació dels seus representants en el sí del consell de direcció de l'escola. El grau d'autonomia dels departaments i dels seus primers caps va ser cabdal en el ràpid desenvolupament de la institució durant els seus primers anys. Els caps de departament fundacionals van ser:

* Jaume Ayats, cap del departament de musicologia (inicialment també de Música tradicional: Cobla).
* Josep Borràs, cap del departament de Música antiga
* Manel Camp, cap del departament de Jazz i música moderna (inicialment també de música tradicional: flamenc).
* Xavier Casademunt, cap del departament de música clàssica i contemporània (substituit poc després per David Albet)
* Ma. Cecilia Jorquera, cap del departament de pedagogia (substituïda poc després per Javier Duque)
* Joan Oller, cap del departament de promoció i gestió
* Eduard Resina, cap del departament de teoria i composició
* Xavier Serra, cap del departament de sonologia

Des del primer equip directiu que va donar vida a l’ESMUC s’han produït canvis a la direcció en relació als diferents governs que hi han hagut a la Generalitat de Catalunya. Des del febrer de 2008, Pau Monterde és el director general de la Fundació per a l’ESMUC, mentre que Josep Borràs és el director acadèmic, escollit pel patronat de la Fundació, des de l’octubre de 2008. També formen part de la direcció de l’Escola actualment, Josep Margarit, com a cap d’estudis, Josep Pujol, com a secretari acadèmic i Xavier Blanch, com a coordinador pedagògic.

Actualment, l’ESMUC acull una mitjana de 150 alumnes cada nou curs i té una capacitat màxima al voltant dels 600 estudiants de grau, més els que fan màsters, postgraus i cursos de formació continuada. Compta també amb més de 200 professors, de prestigi internacional i d’unes 18 nacionalitats diferents.

Mitjançant l’oferta educativa de màsters, postgraus i cursos de formació continuada, l’ESMUC també pretén proporcionar als professionals de la música la preparació que els permetrà fer front a les exigències del mercat actual.
Els cursos abasten els diversos àmbits d’especialització: Màsters universitaris, Màsters i cursos de postgrau i cursos de formació continuada. A més, la formació que ofereix l’ESMUC està dissenyada per tal de preparar els professionals per a l’accés als doctorats en col•laboració amb les universitats.


==Professorat==
==Professorat==
Línia 25: Línia 79:
==Enllaços externs==
==Enllaços externs==
*[http://www.esmuc.cat Web oficial de l'ESMuC]
*[http://www.esmuc.cat Web oficial de l'ESMuC]
*[http://maps.google.es/maps?f=l&hl=es&geocode=&q=Escola+Superior+de+M%C3%BAsica+de+Catalunya&near=&sll=40.396764,-3.713379&sspn=9.082693,17.753906&ie=UTF8&filter=0&ll=44.988113,3.164063&spn=8.438318,17.753906&z=6&iwloc=A&iwd=1&cid=41398807,2185496,1621532179882754598&dtab=0 ESMuC al directori d'empreses de Google Maps]


{{coord|41|23|54|N|2|11|8|E|type:landmark|display=title}}
{{coord|41|23|54|N|2|11|8|E|type:landmark|display=title}}

Revisió del 12:37, 20 jul 2011

L'Auditori, seu de l'Escola Superior de Música de Catalunya

L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és l'únic centre oficial d'iniciativa pública que imparteix a Catalunya el Grau en Música, en el marc de la nova ordenació dels ensenyaments artístics i la seva inserció en l'Espai Europeu de l’Educació Superior.

La voluntat de l'Escola és reflectir la diversitat del panorama musical actual, entenent la música com un fenomen que té una dimensió i una funció professional i social molt important. Per això, la realitat que ens envolta, la demanda i les possibilitats laborals que s'ofereixen als músics són aspectes que cal tenir molt en compte en el desenvolupament d'un projecte que està al servei dels futurs professionals de la música i també del conjunt de la societat.

El centre té una capacitat màxima d'uns 600 alumnes amb matrícula oficial de Grau. L'oferta de places anuals pel Grau és de 150.

L'Escola ofereix l'estudi del Grau en Música, de 240 crèdits ECTS, en les especialitats, àmbits, modalitats i itineraris següents:

Titulacions

Història[cal citació]

L'any 1998 el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va prendre la decisió de crear un centre d'educació musical superior que no tingués l'estructura de funcionament del conservatori tradicioanl. L'any 1999 una comissió va començar a treballar en la creació del que seria l'Escola Superior de Música de Catalunya. Els Srs. Lluís Vila d’Abadal, Jordi Blanch, Josep Maria Vilar, Xavier Serra i Eduard Resina, per encàrrec del Departament d’Ensenyament de la Generalitat varen elaborar un document de base per la creació de l’Escola Superior de Música de Catalunya (llavors amb les sigles ESMC), datat al maig de 1999. En aquell estudi és on es plasma el que es pot anomenar la filosofia inicial de l’escola.

El projecte definia l’ESMUC en el seu context cultural amb un rol formador i dinamitzador, i assumint la “responsabilitat única de la preparació professional de tots aquells que el dia de demà han de treballar amb titulacions superiors en tots els diversos terrenys i àmbits professionals de la música”, per tal de convertir l’Escola “en el veritable element dinamitzador del teixit musical català”.

El nou model es defineix per una forma d’entendre la música i la formació musical integral, tant des de la perspectiva dels estils com des de la diversitat d’itineraris professionals. Finalment, reforçava la idea d’una formació integral el fet de considerar totes les especialitats al mateix nivell, evitant jerarquies.

L’ESMUC neix d’un acord del govern de la Generalitat de Catalunya del 10 d’octubre de l’any 2000 i obre les seves portes el setembre del 2001 a unes instal•lacions d’un antic centre educatiu al carrer Berenguer de Palou, prop de la Sagrera. El desembre del mateix any s’encomana la seva gestió a la Fundació Privada per l’Escola Superior de Música de Catalunya (DOGC 3530 de Desembre de 2001). El curs 2004-2005 és el primer que es fa ja a les actuals instal·lacions de l'edifici de L'Auditori.

L’Article 4 dels estatuts de la Fundació en descriuen el seu objecte: “La Fundació té com a objecte fundacional la gestió, promoció i suport, sense afany de lucre, d’iniciatives i activitats relacionades amb l’ensenyament de la música de grau superior i postgrau, i amb l’Escola Superior de Música de Catalunya”.

El patronat de la fundació està integrat per representants dels departaments d’Ensenyament, Cultura i d’Economia i coneixement, així com membres del consorci de l’Auditori i l’Orquestra, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) el Consell Català de la Música i el Gran Teatre de Liceu, entre altres.

Els elements principals del seu projecte educatiu foren:

  • Que a les seves aules s'hi poguessin formar els professionals de totes les professions de la música.
  • Que s'hi pogués rebre formació en tots els estils de la música. Que tots els estils musicals, en el futur, es poguessin beneficiar de tenir titulats superiors especialitzats.
  • Que els futurs professionals de tots els estils i professions es formessin interactuant; que aprenguessin a interactuar, per tal de cohesionar, en el futur, l'ecosistema musical català.
  • Que la formació impartida s'encarés de manera específica a l'ocupabilitat dels titulats, no sols capacitats per ocupar els llocs de treball oferts per les administracions sinó també capaços de crear els seus propis llocs de treball.
  • Que no hi hagués cap mena de jerarquització ni entre els diferents estils ni entre les diferents professions.
  • Per això calia concebre l'escola com un microcosmos musical en el qual es reproduïssin situacions de col•laboració com les que cal que es donin en la realitat.
  • Fer de l'ESMUC el vèrtex de la piràmide de l'educació musical a Catalunya de la qual també formen part les escoles de música i els conservatoris.
  • Fer de l'ESMUC un centre innovador i obert a la societat en el qual confluïssin de manera productiva la creació, la producció, la investigació i la docència.
  • Dotar-se d'una dimensió europea i obrir camins vers la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior, i d'un espai d'educació artística i musical superior a Catalunya.
  • Un sistema de tutoria individual i personalitzada exercida per professorat del departament afí a l'especialitat cursada per l'estudiant.
  • La potenciació de l'estudi de determinats instruments com a instruments secundaris en relació als instruments principals cursats, de manera que aquestes combinacions donessin perfils de titulats competents en diversos instruments i/o estils.
  • La no pertinença (però sí vinculació) dels estudiants als departaments (la conceptualització dels departaments com a unitats de docència i recerca que agrupen professorat) i la confluència de molts departaments en la formació de cada estudiant.

El primer equip directiu va estar constituït per Lluís Vila d'Abadal com a coordinador general de la Fundació, Gerard Claret com a director, Josep M. Vilar com a cap d'estudis, Pepita Jorba com a secretària, i Núria Sempere com a cap de relacions exteriors i de producció.

L'estructura departamental de la institució es fa palesa en la participació dels seus representants en el sí del consell de direcció de l'escola. El grau d'autonomia dels departaments i dels seus primers caps va ser cabdal en el ràpid desenvolupament de la institució durant els seus primers anys. Els caps de departament fundacionals van ser:

  • Jaume Ayats, cap del departament de musicologia (inicialment també de Música tradicional: Cobla).
  • Josep Borràs, cap del departament de Música antiga
  • Manel Camp, cap del departament de Jazz i música moderna (inicialment també de música tradicional: flamenc).
  • Xavier Casademunt, cap del departament de música clàssica i contemporània (substituit poc després per David Albet)
  • Ma. Cecilia Jorquera, cap del departament de pedagogia (substituïda poc després per Javier Duque)
  • Joan Oller, cap del departament de promoció i gestió
  • Eduard Resina, cap del departament de teoria i composició
  • Xavier Serra, cap del departament de sonologia

Des del primer equip directiu que va donar vida a l’ESMUC s’han produït canvis a la direcció en relació als diferents governs que hi han hagut a la Generalitat de Catalunya. Des del febrer de 2008, Pau Monterde és el director general de la Fundació per a l’ESMUC, mentre que Josep Borràs és el director acadèmic, escollit pel patronat de la Fundació, des de l’octubre de 2008. També formen part de la direcció de l’Escola actualment, Josep Margarit, com a cap d’estudis, Josep Pujol, com a secretari acadèmic i Xavier Blanch, com a coordinador pedagògic.

Actualment, l’ESMUC acull una mitjana de 150 alumnes cada nou curs i té una capacitat màxima al voltant dels 600 estudiants de grau, més els que fan màsters, postgraus i cursos de formació continuada. Compta també amb més de 200 professors, de prestigi internacional i d’unes 18 nacionalitats diferents.

Mitjançant l’oferta educativa de màsters, postgraus i cursos de formació continuada, l’ESMUC també pretén proporcionar als professionals de la música la preparació que els permetrà fer front a les exigències del mercat actual. Els cursos abasten els diversos àmbits d’especialització: Màsters universitaris, Màsters i cursos de postgrau i cursos de formació continuada. A més, la formació que ofereix l’ESMUC està dissenyada per tal de preparar els professionals per a l’accés als doctorats en col•laboració amb les universitats.

Professorat

L'Escola té nou departaments, amb un personal de més de dos-cents professors, molts dels quals són músics prestigiosos. [cal citació]

Referències

Enllaços externs