Lluís Antoni de França: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «thumb|right|El príncep Lluís Antoni de França, cap dels legitimistes francesos. '''Lluís (XIX) de França''' ([[Versalle...».
(Cap diferència)

Revisió del 21:57, 2 abr 2007

El príncep Lluís Antoni de França, cap dels legitimistes francesos.

Lluís (XIX) de França (Versalles 1775 - Görz 1844). Duc d'Angulema i delfí de França entre 1824 i 1830. Des de 1836 fou el cap de la casa reial de Borbó a França i pretendent legitimista al tro francès.

Nascut a Versalles el dia 6 d'agost de 1775 essent fill del rei Carles X de França i de la princesa Maria Teresa de Savoia. Lluís Antoni era nét per via paterna del delfí Lluís de França i de la princesa Maria Josepa de Saxònia; mentre que per via paterna ho era del rei Víctor Amadeu III de Sardenya i de la infanta Antònia d'Espanya.

El dia 10 de juny de 1799 contragué matrimoni a Mitau (Curlàndia) amb la princesa Maria Teresa de França, filla del rei Lluís XVI de França i de l'arxiduquessa Maria Antonieta d'Àustria. La parella no tingué descendència.

A l'edat de 14 anys abandonà França arran de l'esclat de la Revolució francesa. Exiliat fins l'any 1814, any en què retornà a França després de la caiguda de l'Imperi de Napoleó Bonaparte.

L'any 1823 encapçalà l'exèrcit francès dels Cent Mil Fills de Sant Lluís que ocupà Espanya sota la direcció de la Santa Aliança per tal d'ajudar al rei Ferran VII d'Espanya a restaurar l'absolutisme. L'expedició representà un absolut èxit per les tropes de Lluís Antoni.

L'any 1824 morí el rei Lluís XVIII de França, i accedí al tro el comte d'Artois amb el nom de Carles X de França. Des d'aquest any Lluís Antoni esdevingué el príncep hereu de la Corona francesa i en conseqüències ostentà el tradicional títol del Delfinat de Viennois.

Amb la revolta liberal de 1830, la monarquia borbònica caigué. Després de l'abdicació de Carles X de França, ho féu el duc d'Angulema. Immediatament la família hagué d'abandonar el país i s'instal·là a Edimburg fins l'any 1833. Traslladats posteriorment a Praga i després a Gorítzia, l'any 1836 morí el rei Carles X de França.

Des de 1836, Lluís Antoni esdevingué el pretendent legitimista a la Corona francesa per part de la branca dels Borbó. La manca de descendència legítima i la mort del seu germà, el príncep Carles de França, feren que criés amb la seva esposa com a fills propis els del seu germà. Així, Maria Teresa i Lluís Antoni educaren com a fill propi a Enric de França i a la princesa Lluïsa de França.

Lluís Antoni morí a Görz el dia 3 de juny de 1844 a l'edat de 69 anys. Actualment el representant del legitmisme francès és el duc d'Anjou, Lluís Alfons de Borbó.