Vés al contingut

Grup Serhs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:27, 6 maig 2015 amb l'última edició de Dvdgmz (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Maqueta ubicada a Catalunya en Miniatura d'un Vilar Rural del Grup Serhs a Sant Hilari Sacalm

El Grup Serhs, fundat l'any 1975 amb el nom de Serveis Mancomunats d'Hosteleria i Similars,[1] és el primer grup turístic de Catalunya[2] amb un conjunt d'empreses en el sector turístic i de serveis de l'hoteleria, la restauració i les col·lectivitats. El grup s'estructura en sis divisions operatives: distribució i logística, turisme i viatges, hotels, gestió i producció alimentària, projectes i equipaments, serveis i noves tecnologies.[3]

Serhs es va fundar l'any 1975 per part de 17 petits empresaris del sector de l'hoteleria, per afrontar la crisi del petroli que afectà el sector turístic i les preocupacions d'alguns hotelers de Calella (El Maresme).[1] Es fundà com a societat cooperativa que rebia el nom de “Serveis Mancomunats d'Hostaleria i Similars”.[1]

El grup, convertit en una gran corporació, és present en tres continents i està formada per 60 empreses actives. Disposa d’una plantilla mitjana de prop de 2.500 treballadors i una base accionarial de 1.500 socis, +40% dels quals són treballadors o famílies de SERHS.[3]

Missió i visió

La missió de SERHS és continuar millorant per oferir béns i serveis bàsicament als sector turístic, d’hoteleria i restauració a través d’una gestió acurada, amb un know how propi, cercant la participació activa i el treball en equip, entenent la creació de prosperitat i la generació de benestar per a totes les persones vinculades al grup “com una manera pròpia de fer empresa i país”.

La visió, ser un referent en el nostre sector a nivell europeu com a empresa catalana que actua sobre principis humans i amb criteris d’innovació, qualitat, serveis i eficàcia.

Història

L'any 1974 fou un estiu negre per als hotelers de Calella (Maresme) i la seva zona d'influència, degut a la conjuntura que travessava la Gran Bretanya, fruit de la Crisi del petroli del 1973, que va provocar que nombroses agències britàniques suspenguessin vols i anul·lessin un gran nombre de places hoteleres, provocant la fallida d'importants operadors turístics.[3] A més, la celebració l'any 1974 del Mundial de Futbol a Alemanya, va alterar aquest mercat emissor que tenia molt pes a Calella.[3]

Durant el mes de març de 1975 els empresaris Ramon Bagó, Josep Janer i Cristóbal Villegas plantejaren la possibilitat d'unir-se per formar una cooperativa de segon grau, amb l'objectiu de millorar l'explotació i comercialització dels seus establiments.[3] El 30 de desembre de 1975 es convocà una reunió dels hotelers, cafeters i empresaris del món turístic de Calella que estiguessin interessats a formar part de la nova cooperativa, embrió del futur Grup Serhs. Així va néixer l'entitat de Serveis Mancomunats d'Hostaleria i Similars Societat Cooperativa (SERHS SCOOP), que inicialment va reunir 17 socis i un capital de 850.000 pessetes.[3]

L'entitat va créixer, implantant-se al llarg de la costa catalana, i es diversificà incloent hotels, restaurants, bars i col·lectivitats com hospitals, escoles i geriàtrics.[3] Actualment és un grup format per 70 empreses amb 1500 socis, el 41% dels quals són treballadors o familiars de treballadors.[4] L'any 2011 els mitjans de comunicació van destacar que Cesc Fàbregas, futbolista del FCB, fos un d'aquests accionistes [5] Però l'accionista principal del grup i president del consell d'administració és Ramon Bagó i Agulló [6]

L'any 2009 va comprar accions de Spanair conjuntament amb altres socis de Femcat.[2]

Sis divisions de negoci

Sis divisions configuren el negoci de SERHS: distribució (productes peribles i no peribles); turisme i viatges; hotels; gestió i producció alimentària; projectes i equipaments; serveis i noves tecnologies. Com a corporació empresarial també actua en altres àmbits d’activitat com l’immobiliari, el patrimonial i de cartera.

La visió, ser un referent en el nostre sector a nivell europeu com a empresa catalana que actua sobre principis humans i amb criteris d’innovació, qualitat, serveis i eficàcia.

SERHS Distribució

SERHS Distribució es considera una de les plataformes líders en el servei integral de productes per a la hoteleria, la restauració i les col·lectivitats. Ubicada a Catalunya, País Valencià i Múrcia i amb aproximadament uns 30.000 clients, ofereix una àmplia gamma de producte, amb més de 6.000 articles de marques líders del mercat, a tres temperatures: begudes, alimentació, fred (aviram, carn, embotits, làctics, peix, 5ena gamma), cafè i articles de neteja.  

Les seves instal·lacions estan formades per 18 plataformes de distribució amb una superfície global de 175.000 m2 i un parc mòbil amb més de 775 vehicles. L'equip humà de la divisió està format per 800 persones de plantilla mitjana anual. 

SERHS Tourism

SERHS Tourism opera al mercat a través de tres marques diferents oferint serveis en l’àmbit de l’agencia de viatges majorista i minorista, transfers excursions, hotels, costes, illes, neu, circuits, muntanya i rural i ciutat. Ofereix, a més serveis IT per qualsevol transacció de productes hotelers a través de connectivitat XML.

  1. SERHS Tourism: és una marca receptiva i proveïdor B2B d’allotjament i d’altres serveis de terra. Especialitzada en la regió sud-europea amb especial presència a les costes i illes espanyoles, la seva oferta s’amplia a l’arc mediterrani i les grans capitals d’Europa.
  2. Rhodasol: marca majorista per al mercat espanyol està especialitzada en el sol i platja. Al 2012 va celebrar 30 anys d’activitat proveint les principals agències espanyoles minoristes del sector.
  3. SERHS Travel Service: agència de viatges de SERHS dedicada a la gestió dels viatges i als esdeveniments de la corporació.

SERHS Hotels

SERHS Hotels és una empresa de serveis d’allotjament, restauració i lleure basada en la gestió d’establiments hotelers propis, en règim de lloguer o amb contracte de management, i amb una diversitat de productes i serveis enfocats tant al client vacacional com al client d’empreses.

Aquesta divisió projecta el seu creixement en base a la internacionalització i reforçant la seva posició a nivell nacional potenciant la venda directa amb l’ajuda de noves tecnologies i a través dels seus hotels especialitzats en reunions, esdeveniments, incentius i stages esportius.

Actualment aquesta divisió compta amb 14 establiment, els quals es poden classificar en les següents tipologies

  • Vilars Rurals
    • Vilar Rural de Cardona (El Bages) (3*)
    • Vilar Rural d'Arnes (Terra Alta) (4*)
    • Vilar Rural de Sant Hilari (La Selva) (4*)
      • Parc Sant Hilari Aventura
  • Hotels Vacacionals
    • Hotel SERHS Sorradaurada (3*)
    • Hotel SERHS Oasis Park (3*)
    • Hotel SERHS Sant Jordi (3*)
    • Hotel SERHS Vila de Calella (3*)
  • Hotels de Neu
    • Hotel SERHS Ski Port del Comte (2*)
  • Hotels SPA
    • Hotel SERHS El Montanyà (4*)
  • Hotels Urbans
    • Hotel SERHS Rivoli Rambla (4*)
    • Hotel SERHS del Port (3*)
    • Hotel SERHS Carlit
  • Resorts de platja al Brasil
    • SERHS Natal Grand Hotel (5*)
    • SERHS Villas da Pipa Hotel (3*)

SERHS Food

SERHS Projects

SERHS Serveis

Premis i reconeixements

  • 2001: Placa d’Honor del Turisme de Catalunya[3]
  • 2003: Placa al Mèrit Turístic en la seva categoria d’or, guardó aprovat l'agost de 2003 en Consell de Ministres presidit per Rei d'Espanya[3]
  • 2005: Premi Principe Felipe a l'Excel·lència Empresarial.[3]

Anualment, SERHS premia la trajectòria professional d’un “Treballador distingit” i d’un “Directiu de l’any” escollits entre l’equip humà de totes les empreses que formen el Grup.

Així mateix, SERHS concedeix cada any el “Premi a la Trajectòria i Compromís amb SERHS”. Aquest reconeixement que es lliura des de l’any 2007 pretén realçar la tasca d’empreses (proveïdors, clients o col·laboradors) que han contribuït a impulsar d’una manera rellevant l’activitat del Grup.

  • 2007: Grup DAMM
  • 2008: Port Aventura
  • 2009: DKV
  • 2010: Vichy Catalán
  • 2011: Cobega
  • 2012: Mapfre
  • 2013: Vodafone
  • 2014: Gallina Blanca Starr
  • 2015: -

Sospita de corrupció

L'any 2013 l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va presentar un meticulós informe en el que apreciava conductes delictives en la relació de dos organismes públics (Consell Comarcal del Maresme i Badalona Serveis Asistencials) i l'empresa SEHRS. Acusava a Ramon Bagó i Agulló, responsable de l'empresa, d'afavorir-la des dels seus càrrecs directius al Consorci Sanitari de Catalunya[7][8]El març de 2014 el fiscal Emilio Sánchez Ulled va arxivar el cas constatant que hi havia sospites però no es podia demostrar delicte, tot i que assenyalava diverses irregularitats per la creació de societats instrumental (que permeten burlar el control) i per afavorir des de l'administració societats de les que es forma part.[7] En el decret d'arxiu el fiscal subratllava

« el justificat estupor ciutadà enfront a uns fets d'aparents reminicències caciquils »
[7]

Ramon Bagó havia comparegut al mes de juny de 2013 a una Comissió d'investigació del Parlament de Catalunya per la mateixa qüestió on havia negat haver afavorit a les seves empreses.[9][10] Les irregularitats ja havien estat denunciades l'any 2012 per la revista Cafè amb llet[11] que per aquest motiu va ser denunciada per Josep Maria Via (implicat en un altre cas relacionat) [12] i finalment condemnada pel jutjat de primera instància 37 de Barcelona a pagar una multa de 10.000 € per atemptar al seu honor.[13]

Referències

  1. 1,0 1,1 1,2 La Vanguardia, 28/10/2000, El holding turístico que nació de una cooperativa
  2. 2,0 2,1 Diari Avui, 27/03/2009, Serhs confirma que comprarà accions de Spanair conjuntament amb altres socis de Femcat
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 Grup Serhs, Qui som?
  4. Lucio, Mamen «Grup Serhs, de cooperativa a gran corporación empresarial». Cinco Días, 21-11-2005.
  5. «Cesc Fàbregas: el accionista estrella del grupo Serhs». Preferente, 24-08-2011 [Consulta: 27 juny 2014].
  6. «La Oficina Antifraude ve delito en las adjudicaciones que beneficiaron a Bagó». El Periodico, 31-01-2013 [Consulta: 27 juny 2014].
  7. 7,0 7,1 7,2 García, Jesus «El fiscal no ve delito en las adjudicaciones a Bagó, pero sí numerosas irregularidades». El País, 12-03-2014 [Consulta: 27 juny 2014].
  8. «El director d'Antifrau diu que Ramon Bagó i el grup Serhs van gestionar diners públics en benefici propi». Falta indicar la publicació, 22-07-2013 [Consulta: 27 juny 2014].
  9. «Bagó nega haver afavorit concessions a Serhs des del consorci de sanitat». 324. [Consulta: 27 juny 2014].
  10. «El Parlament crea dues comissions d'investigació de la gestió financera i sanitària». Falta indicar la publicació, 12-04-2013 [Consulta: 27 juny 2014].
  11. Dante Fachin, Albano «Ramon Bagó: la increïble història de l’home que es contractava a si mateix. Amb diners públics.». Cafè amb llet, 08-01-2012 [Consulta: 27 juny 2014].
  12. «La revista Cafè amb llet, al banquillo por destapar una trama corrupta en la sanidad catalana». La Marea, 24-09-2012 [Consulta: 27 juny 2014].
  13. Rodríguez, Jesús «Condemnen els periodistes de Cafè amb Llet a pagar 10.000 euros a l'assessor d'Artur Mas». Falta indicar la publicació, 23-10-2012 [Consulta: 27 juny 2014].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grup Serhs