Carbonada flamenca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarCarbonada flamenca
Característiques
País d'origenBèlgica Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiagastronomia de Bèlgica i gastronomia de Flandes Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusestofat Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarn de bou Modifica el valor a Wikidata

Carbonada flamenca o carbonada a la flamenca és una recepta de cuina tradicional de la cuina belga (Flandes belga) i de la cuina del Nord - Pas de Calais (Flandes "francesa"), variant de la carbonada feta a partir de trossos de carn (sovint vedella) bresats amb cervesa belga o cervesa del Nord - Pas de Calais.

Origen i etimologia[modifica]

El mot «carbonada» deriva de la paraula carbó, puix que aquest plat és originalment tradicionalment bresat (cuit a foc lent) durant molt de temps sobre brases de carbó, al costat del foc.

Variant de bou borgonyó (elaborat amb vi negre del vinyer de Borgonya) s'anomena stoofvlees (estofat, o mena d'escudella) o rundstoofvlees en holandès quan es prepara amb bou.

Preparació[modifica]

La carbonada flamenca consisteix en bresar trossos de bou, porc o carn de cavall en una cassola amb cervesa i ceba (per tradició, una cervesa negra belga, o cervesa del Nord - Pas de Calais). De vegades es prepara amb pa de pessic i una mica de sucre roig (amb el nom local de cassonade, i a França, de vergeoise) o xarop de Lieja (en aquest cas es parla de carbonnade à la Liègeoise). Les patates fregides que tradicionalment acompanyen aquest plat es preparen molt sovint amb greix de bou.

Vegeu també[modifica]