Fundació La Marató de TV3

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFundació La Marató de TV3
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació11 desembre 1996
Governança corporativa
Seu
PresidènciaRosa Romà Monfà (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Part deCorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals Modifica el valor a Wikidata

La Fundació La Marató de TV3, creada el 1996, és una institució encarregada de fomentar la recerca biomèdica mitjançant la sensibilització de la societat. És dipositària i administradora dels diners que provenen fonamentalment de les aportacions solidàries que la ciutadania fa a TVC a través del programa La Marató de TV3.[1]

En aquest sentit, és l'organització que gestiona els fons recaptats en el programa i porta un control minuciós dels projectes de recerca finançats.

Objectius i reptes[modifica]

Des de la seva creació, s’ha constituït com a nexe principal entre la ciutadania i La Marató de TV3. Per tant, treballa per a aconseguir la participació del major nombre de centres escolars i cívics en la campanya de sensibilització i difusió.

Anualment, selecciona els millors projectes de recerca biomèdica de cada convocatòria, així com fer-ne un seguiment acurat al llarg de la seva durada, controlant-ne la despesa i el desenvolupament científic i informa la ciutadania dels resultats dels treballs. També procura que el teixit empresarial del país es vinculi amb La Marató, amb l’objectiu de reforçar-ne el suport social i incrementar-ne els recursos.

En aquesta línia, Lluís Bernabé -director de la Fundació- admet que:[2]

« El programa ha sigut com un mirall que ha permès veure com de vulnerables som, descobrir la importància de la recerca, i, la tercera cosa, que junts podem aconseguir un munt de recursos. »
— Lluís Bernabé, Entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio

Valors[modifica]

La Fundació La Marató de TV3 forma part d'un ens públic, la CCMA. Per tant, n'assumeix també els seus valors. A més, aquesta organització també té la voluntat d'oferir un servei a la comunitat, de ser neutral en les seves decisions i activitats, de realitzar les tasques pertinents i, en general, esdevenir un exemple de transparència per tal que la societat s'assabenti de totes les activitats que recolza. La idea és que aquestes doctrines es mantinguin immutables, de tal forma que ciutadans, empreses i entitats segueixin confiant-hi per a establir tot tipus de sinergies.[1]

Impacte social[modifica]

Des del 1992, La Marató de TV3 ha recaptat prop de 230 milions d'euros i ha finançat un total de 985 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència, que es desenvolupen en diversos centres hospitalaris i/o universitaris catalans i internacionals. Més de 9.000 investigadors s'han beneficiat directament del suport econòmic de La Marató.[3] Els fons gestionats amb total rigor, transparència i responsabilitat per la Fundació La Marató de TV3 dinamitzen l'activitat científica i econòmica del país, estimulen noves línies d'investigació i promouen la creació i la consolidació d'equips d'investigació. Des de la rigorosa selecció dels treballs de recerca fins a l'exposició dels seus resultats, la Fundació coordina un complex cicle que té un impacte positiu en la salut dels ciutadans.

La Fundació canalitza els fons recaptats i informa amb transparència de la seva destinació. En aquest sentit, i després del procés de selecció, els projectes d'investigació escollits estan sotmesos a un acurat seguiment econòmic i científic, en aquest cas per l'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, del Departament de Salut.

L'exdirectora de la Fundació La Marató de TV3, Carme Basté, va exposar a la sèrie documental de TV3 La Meva[4] que:

« Amb La Marató és el moment que fem més de televisió pública, i és el moment on és veu més patent la nostra responsabilitat social. »
— Carme Basté, Programa La Meva (TV3)

D'altra banda, l'actual president de la Fundació Lluís Bernabé va reconèixer, en una entrevista,[5] que:

« Amb La Marató tothom s'hi implica molt, sempre esforçant-se pels altres, demostrant una generositat única »
— Lluís Bernabé, Entrevista El Periódico

Òrgans de govern[modifica]

El Patronat -encapçalat pel president de la CCMA-, és l'òrgan de govern, representació, administració i decisió de la Fundació. Els membres d'aquest són membres la CCMA, que designa tres representants, un dels quals en serà el president (abans el director general); Televisió de Catalunya, que designarà dos representants, un dels quals en serà el director; i el director de Catalunya Ràdio.

En formen part, a més, un representant designat pel Departament de Salut; un representant del Departament de Recerca i Universitats, i un representant del Departament de Drets Socials.

Funcions.[modifica]

Entre les funcions pròpies del Patronat hi ha la selecció del tema que centrarà La Marató de TV3 -un cop estudiada la proposta que li presenta la Comissió Assessora Científica-, i la d'aprovar la destinació dels recursos als projectes mereixedors de ser finançats.

Al seu torn, la Comissió Assessora Científica està formada per representants de les institucions científiques i mèdiques més importants del país. Es reuneixen periòdicament a convocatòria del seu coordinador, que és el representant del Departament de Salut i el vicepresident segon del Patronat.

Entre les tasques assignades destaca la proposta al Patronat del tema que es tractarà en el programa La Marató de TV3, més enllà d'aprovar les bases del concurs públic per a la presentació de projectes i elevar al Patronat la proposta per al repartiment dels recursos.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 CCMA. «Fundació La Marató de TV3». [Consulta: 25 novembre 2022].
  2. Ràdio, Catalunya. «El matí de Catalunya Ràdio - Lluís Bernabé, Fundació La Marató: "La recerca és important, però calen recursos"». [Consulta: 26 novembre 2022].
  3. CCMA. «Projectes finançats». [Consulta: 25 novembre 2022].
  4. TV3. «La meva - La Marató». [Consulta: 25 novembre 2022].
  5. Álvarez, Inés. «Lluís Bernabé: «El canvi de temàtica de 'La Marató' és excepcional, com la pandèmia»», 28-04-2020. [Consulta: 26 novembre 2022].