Essouk

Plantilla:Infotaula geografia políticaEssouk

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 18° 46′ 01″ N, 1° 10′ 59″ E / 18.767°N,1.183°E / 18.767; 1.183
EstatMali
RegióRegió de Kidal Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud405 m Modifica el valor a Wikidata
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data8 setembre 1999
Identificador1349

Essouk és una comuna i petit poble de la regió de Kidal de Mali. El poble és a 45 km al nord-oest de Kidal al massís d'Adrar des Ifoghas. Les ruïnes de la ciutat medieval de Tadmekka o Tadmakka són a dos mil metres al nord-est de la població actual. Entre els segles IX i XV Tadmekka va servir com una factoria important per al comerç trans-saharià. La comuna té una superfície molt gran, però escassament poblat. El cens de 2009 va registrar només 2.383 persones[1] en una àrea d'uns 25.000 km².[2] El poble d'Essouk només té una petita població permanent. La pluja és molt baixa per a l'agricultura de secà i gairebé tota la població de la zona són pastors nòmades.[3]

Història[modifica]

Rutes comercials transaharianes (s. X - XV)

Tadmakkat, Tadmakka, Tadimakka o Tadmak en transcripció àrab; Tadmăkkăt en tamazight modern) fou un encreuament de la ruta principal de comerç entre l'Àfrica del Nord i l'Àfrica negra. Fou governada pels amazics tanmak que formaven un estat anomenat segons Yaqut al-Hamawi «regne de Tadmak» amb capital a Zakram (potser Akram); Tadmakkat es tradueix per "Aquí la Meca". Les ruïnes de la necròpolis principal són a Adagh-Ifoghas a Mali, i inclouen nombroses inscripcions en tifinagh amb algunes inscripcions àrabs només a partir del 1013/1014. Entre el segle viii i el XI hi van anar sovint els mercaders magrebins ibadites de Tahart, Jabal Nafusa, Sadrata i Warglan als que abastia d'esclaus i marfil. La intervenció del regne de Ghana (1083/1084) i dels almoràvits (1109/1110). Després d'una interrupció temporal al segle xiv, va restar com a centre de la ruta fins a la meitat del segle xvii. Fou abandonada arran de la conquesta marroquina de Songhai que facilitava la ruta de Gao, i a causa de sequeres i conflictes entre tribus.[4]

Referències[modifica]

  1. Resultats Provisoires RGPH 2009 (Région de Kidal) (en francès). République de Mali: Institut National de la Statistique. 
  2. No hi ha dades fiables sobre l'extensió relativa a la comuna d'Essouk respecte al conjunt Anefif, Essouk i Kidal vegeu: Programme de renforcement des capacités nationales pour une gestion stratégique du développement (PRECAGED): Schéma d'aménagement et de développement du Cercle de Kidal (en francès). République du Mali: Ministère de l'économie programme des nations unies et des finances, 2002. 
  3. Plan de Securite Alimentaire Commune Rurale de Essouk 2007-2011 (en francès). Commissariat à la Sécurité Alimentaire, République du Mali, USAID-Mali, 2007. 
  4. Enciclopèdia de l'Islam, X, 81 i 82

Enllaços externs[modifica]