Vés al contingut

Estats hausses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaEstats hausses
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Llengua utilitzadahaussa Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creaciósegle IX Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1808 Modifica el valor a Wikidata
Següentsultanat de Sokoto Modifica el valor a Wikidata

Els estats hausses, també coneguts com a Regne Haussa, foren una sèrie de ciutats estats independents a la regió entre el riu Níger i el llac Txad (actualment el nord de Nigèria). Es trobaven entre els regnes sudànics occidentals de l'antiga Ghana i Mali i els regnes sudànics orientals de Kanem-Bornu. Van prendre forma com a regió política i cultural durant el primer mil·lenni com a resultat de l'expansió cap a l'oest dels pobles haussa, que tenien una llengua, lleis i costums comunes. Arribaren a aquesta regió quan el terreny s’anava convertint de boscós a sabana i van començar a conrear cereals, fet que provocà una població camperola més densa.

Hausa Bakwai

[modifica]

Segons la tradició, els estats hausses van ser fundats per Bayajidda. Inicialment foren set estats coneguts com els bakwai hausses (set hausses):

Banza Bakwai

[modifica]

Posteriorment es van fundar altres estats originats tradicionalment en els fills d'una concubina del fundador Bayajidda i coneguts com a bakwai banza (set bastards). Aquestos estats (no tots ètnicament hausses) foren:

Els estats hausses van dominar la regió del que després fou nord de Nigèria del segle xiii al XVIII. Entre 1804 i 1808 els estats foren conquerits pels guerrers musulmans fulbes d'Osman Dan Fodio, que va fundar el sultanat de Sokoto.

Enllaços externs

[modifica]