Estela de la Calma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
A l'esquerra, còpia del menhir que conserva el museu Etnològic del Montseny, en posició tombada, tal com estava a la cabana on es va trobar.

L'Estela de la Calma[1][2][3] o la Sitja del Llop és un megàlit que es va trobar l'any 1976 al Pla de la Calma, al massís del Montseny, i que actualment està exposat dins d'una urna[2] de vidre al poble de Montseny.

El megàlit és un menhir que es va trobar tombat i formant part d'una cabana de pastor coneguda com a cabana d'en Ramon, situada al turó del Poniol a 1279 metres d'altura, a l'altiplà del Pla de la Calma. El menhir és molt especial perquè presenta en una de les seves cares inscripcions decoratives en forma de cercles concèntrics i semicercles, d'aquí que rebi la denominació d'estela. Tot i que alguns autors consideren que podria tenir una antiguitat de més de 2000 anys,[2] la seva datació és incerta.[1]

Amb l'objectiu de millorar la conservació i evitar actes vandàlics, l'any 2010 va ser extreta de la cabana, restaurada i instal·lada dins d'una urna de vidre al poble de Montseny,[3] també es va restaurar la cabana d'en Ramon i s'hi va col·locar una rèplica de l'estela. Al museu Etnològic del Montseny, situat a Arbúcies, hi ha una altra còpia.

Referències[modifica]