Esteve Bizantí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Esteve Bizantí o Esteve de Bizanci (en grec: Stephanus Byzantinus Στέφανος Βυζάντιος) fou un geògraf i lexicògraf bizantí del segle VI. Era gramàtic i vivia a Constantinoble amb seguretat després del regnat d'Arcadi i Honori (423) i abans del de Justinià II (iniciat el 685). Això és gairebé tot el que se sap de la seva vida. Fou autor d'un important diccionari geogràfic titulat Ethnica (Ἐθνικά). El treball és d'un valor enorme pel que fa a informació geogràfica, mitològica i religiosa sobre l'antiga Grècia. Del diccionari només en sobreviuen uns escassos fragments, però es conserven epítoms compilats per Hermolaus o Hermolaos de Constantinoble. Hermolaus dedica el seu epítom a Justinià. Si bé no és clar si es refereix a Justinià I o Justinià II emperador amb aquest nom, sembla probable que Esteve va viure a la primera meitat del segle VI, sota el mandat de Justinià I. L'edició moderna estàndard és la d'August Meineke (1849), i per convenció, les referències al diccionari usen els números de pàgina del text de Meineke. La primera edició moderna del treball va ser la publicada per la impremta Aldina el 1502.

Fonts[modifica | modifica el codi]

  • Aldus Manutius (pr.), 1502, Στέφανος. Περὶ πόλεων (Peri poleōn) = Stephanus. De urbibus ("On cities") (Venice).
  • Guilielmus Xylander, 1568, Στέφανος. Περὶ πόλεων = Stephanus. De urbibus (Basel).
  • Thomas de Pinedo, 1678, Στέφανος. Περὶ πόλεων = Stephanus. De urbibus (Amsterdam).
  • Claudius Salmasius (Claude Saumaise) i Abraham van Berkel 1688, Στεφάνου Βυζαντίου Ἐθνικὰ κατ' ἐπιτομήν = Stephani Byzantini Gentilia per epitomen, antehac Περὶ πόλεων De urbibus inscripta (Leiden)
  • Karl Wilhelm Dindorf, 1825, Stephanus Byzantinus. Opera, 4 vols. (Leipzig), incorporant notes de L. Holsteinius, A. Berkelius i T. de Pinedo.
  • Augustus Meineke, 1849, Stephani Byzantii ethnicorum quae supersunt (Berlin).
  • Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (en anglès). Boston: Little, Brown and Co., 1867 (Vol. I, Vol. II i Vol. III). 
  • Margarethe Billerbeck (ed.), Stephani Byzantii Ethnica. Volumen I: A-G. Berlin/New York: Walter de Gruyter, 2006 (Corpus Fontium Historiae Byzantinae 43/1), Pp. x, 64*-441, ISBN

978-3-11-017449-6. - Revisat per C. Neri in http://ccat.sas.upenn.edu/bmcr/2008/2008-07-64.html. (anglès)