Expedició 9

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula vol espacialExpedició 9

Tipus de missióexpedició a l'Estació Espacial Internacional Modifica el valor a Wikidata
Durada de la missió185 dies, 15 hores i 7 minuts Modifica el valor a Wikidata
Distància viatjada121.802.083 km Modifica el valor a Wikidata
Expedició
Estació espacialEEI Modifica el valor a Wikidata
Inici21 abril 2004 Modifica el valor a Wikidata
Fi23 octubre 2004 Modifica el valor a Wikidata
Nau d'arribadaSoyuz TMA-4 Modifica el valor a Wikidata
Nau de retornSoyuz TMA-4 Modifica el valor a Wikidata
Tripulació

Michael Fincke i Gennady Padalka Modifica el valor a Wikidata
EVAs4
Durada EVAs15 hores i 45 minuts Modifica el valor a Wikidata

Expedicions a l'EEI

L'Expedició 9 va ser la novena estada de llarga durada en l'Estació Espacial Internacional.[1]

Tripulació[modifica]

Posició Astronauta
Comandant Guennadi Pàdalka, RSA
Segon vol espacial
Enginyer de vol 1 Michael Fincke, NASA
Primer vol espacial

Paràmetres de la missió[modifica]

Edward M. (Mike) Fincke, l'oficial científic i enginyer de vol de l'ISS de la NASA en l'Expedició 9, es fotografiat amb fruita fresca surant lliurement en el Modul de Servei Zvezda a l'Estació Espacial Internacional. (NASA)

Objectius[modifica]

Pàdalka i Fincke van arribar l'estació el 21 d'abril de 2004 a bord de la nau espacial Soiuz TMA-4 amb l'astronauta de l'Agència Espacial Europea (ESA) André Kuipers. Després de més d'una setmana d'activitats d'operacions conjuntes i lliures, Pàdalka i Fincke van prendre oficialment el comandament de l'estació el 29 d'abril quan el Comandant Michael Foale i l'Enginyer de Vol Alexander Kaleri de l'Expedició 8 van partir de l'estació. Aquesta missió va ser el lloc del Projecte Advanced Diagnostic Ultrasound in Microgravity.

L'Expedició 8 i Kuipers van tornar a la Terra el mateix dia a bord de la nau espacial Soiuz TMA-3. La missió d'onze dies de Kuipers a la ISS com a part d'un acord comercial entre l'ESA i l'Agència Espacial Russa.

Passeigs espacials[modifica]

La tripulació de l'Expedició 9 va conduir qautre passeigs espacials durant la seva estada a l'Estació Espacial Internacional. Els quatre passejos espacials van ser dedicats al muntatge i manteniment de l'ISS. Tots els EVAs van tenir lloc a l'exterior del Compartiment d'Acoblament de la Pirs i es van utilitzar vestits espacials russos Orlan.

Abans que aquestes quatre activitats extravehiculars (EVAs), es van realitzar 52 passeigs espacials des de l'ISS, amb 27 sobre l'estació.

Guennadi Pàdalka (EV1): ratlles vermelles Mike Fincke (EV2): ratlles blaves

Passeig espacial 1 Guennadi Pàdalka, Mike Fincke Temps: 14 minuts, 22 segons Hora Inici: 4:56 p.m. CDT (2156 GMT) 24 de juny de 2004 Hora Fi: 5:10 p.m. CDT (2210 GMT) 24 de juny de 2004

El passeig espacial es va veure interromput a causa d'un problema de pressió en ek tanc d'oxigen primari del vestit espacial d'en Fincke. Els controladors de la missió van decidir reprogramar el passeig espacial pel 30 de juny.

Passeig espacial 2 Guennadi Pàdalka, Mike Fincke Temps: 5 hores, 40 minuts Hora Inici: 4:19 p.m. CDT (2119 GMT) 29 de juny de 2004 Hora Fi: 9:59 p.m. CDT 29 de juny de 2004 (0259 GMT 30 de juny de 2004)

Pàdalka i Fincke va substituir un Remote Power Controller (RPCM) que va fallar a finals d'abril, causant una pèrdua de potència en el Control Moment Gyroscope No. 2 (CMG 2). Un error en el Remote Power Controller Module era responsable de la pèrdua temporal del CMG 2 a l'abril. El giroscopi és un dels quatre del control de l'orientació de l'ISS.

Passeig espacial 3 Guennadi Pàdalka, Mike Fincke Temps: 4 hores, 30 minuts Hora Inici: 1:58 a.m. CDT (0658 GMT) 3 d'agost de 2004 Hora Fi: 6:28 a.m. CDT (1128 GMT) 3 d'agost de 2004

En preparació per a l'arribada del Vehicle de Transferència Automàtic (ATV) de l'Agència Espacial Europea, Pàdalka i Fincke van treure els reflectors làsers del compartiment de muntatge del Mòdul de Servei Zvezda i es va instal·lar tres reflectors làsers nous i un objectiu de videometre intern. Van instal·lar dues antenes.

Els astronautes van treure el Panell Núm. 2 del Kromka i van instal·lar el Panell Núm. 3 del Kromka. L'experiment Kromka exposa diversos materials a l'entorn espacial. També es va substituir un altre experiment de ciència de materials.

Passeig espacial 4 Guennadi Pàdalka, Mike Fincke Temps: 5 hores, 20 minuts Hora Inici: 16:43 UTC, 3 de setembre de 2004 Hora Fi: 22:04 UTC, 3 de setembre de 2004

El quart EVA programat de l'Expedició 9 va preparar l'Estació per a properes operacions de muntatge i l'arribada de l'ATV. Els astronautes van substituir el panell de control del flux del Mòdul de Control Zarià i van instal·lar quatre gateres de captura de seguretat en els passamans del Zarià.

Les operacions de suport de l'ATV van incloure la instal·lació de l'equip per les antenes d'enllaç de ràdio aire-aire i l'eliminació de totes les tapes de les antenes.

Altres tasques van incloure la instal·lació del Pressure Control and Exposure Monitor Sensor en la Pirs i la instal·lació de components protectors en els suports de les anelles de passamans de la Pirs en l'EVA Hatch No. 2.

Emblema[modifica]

El disseny de l'emblema de la missió de l'Expedició 9 inclou un tribut als astronautes i cosmonautes que van donar la seva vida en l'exploració espacial. Les ales esteses de l'àguila tenen 16 estrelles i 1 estrella de David. Representen la tripulació de l'Apollo 1; Virgil Ivan "Gus" Grissom, Ed White i Roger Chaffee. La tripulació del Transbordador Espacial Challenger STS-51L; Francis "Dick" Scobee, Michael J. Smith, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Gregory Jarvis, Judith Resnick i Christa McAuliffe. La tripulació del Columbia STS-107; Rick Husband, William C. McCool, David M. Brown, Kalpana Chawla, Michael P. Anderson, Laurel Clark i Ilan Ramon, el primer astronauta israelià. Al voltant del coll de l'àguila hi ha quatre petites estrelles vermelles i un estel vermell gran. L'estrella gran és per Iuri Gagarin, el primer home a l'espai durat el Vostok 1, que va morir durant l'entrenament d'un Soiuz 3. Les altres 4 són pel cosmonauta de la Soiuz 1 Vladimir Komarov, la tripulació de la Soiuz 11 Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev i Vladislav Vólkov.

Referències[modifica]

  1. «ISS Expedition 9 Crew» (en anglès). spaceflight.nasa.gov. Arxivat de l'original el 2017-08-03. [Consulta: 29 abril 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Expedició 9