Expedició 25

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula vol espacialExpedició 25

Tipus de missióexpedició a l'Estació Espacial Internacional Modifica el valor a Wikidata
Durada de la missió159 dies, 8 hores i 43 minuts Modifica el valor a Wikidata
Expedició
Estació espacialEEI Modifica el valor a Wikidata
Inici25 setembre 2010 Modifica el valor a Wikidata
Fi26 novembre 2010 Modifica el valor a Wikidata
Nau d'arribadaSoiuz TMA-19
Soiuz TMA-01M
Nau de retornSoiuz TMA-19
Soiuz TMA-01M
Tripulació
Modifica el valor a Wikidata
EVAs1
Durada EVAs6 hores 27 minuts

expedicions ISS

L'Expedició 25 va ser la 25a estada de llarga durada a l'Estació Espacial Internacional (ISS). L'Expedició 25 va començar amb el desacoblament del Soiuz TMA-18 el 25 de setembre de 2010. Tres nous membres (Scott Kelly, Alexander Kaleri i Oleg Skrípotxka) van arribar a bord de l'ISS a l'octubre de 2010 en el Soiuz TMA-01M per unir-se a Douglas Wheelock, Fiódor Iurtxikhin i Shannon Walker, i van formar la tripulació completa de sis membres de l'Expedició 25.[1] L'astronauta de la NASA Doug Wheelock va acceptar el comandament de l'Expedició 25 en el 22 de setembre de 2010, prenent el relleu d'Aleksandr Skvortsov de Rússia. La sortida de Wheelock, Walker i Iurtxikhin el 25 de novembre de 2010 va marcar el final de l'Expedició 25.

Durant l'Expedició 25, la nau Progress M-08M va visitar l'ISS. La Progress M-08M es va acoblar a l'estació el 30 d'octubre de 2010 transportant 2,5 tones de subministraments. El Transbordador Espacial Discovery en la missió STS-133 va ser programat per arribar a l'ISS en el 3 de novembre de 2010 però es va replanificar pel llançament al 3 de febrer de 2011. El desè aniversari de treball, investigació i vida humana a bord de l'ISS va coincidir sobre l'Expedició 25. En el 2 de novembre de 2000, el Comandant de l'Expedició 1 William Shepherd i els Enginyers del Vol Serguei Krikaliov i Iuri Guidzenko es van convertir en els primers residents de l'estació. L'Expedició 25 va finalitzar el 26 de novembre.

Tripulació[modifica]

Posició Primera part
(Setembre de 2010)
Segona part
(Octubre de 2010[2]
a novembre de 2010)
Comandant Douglas H. Wheelock, NASA
Segon vol espacial
Enginyer de Vol 1 Shannon Walker, NASA
Primer vol espacial
Enginyer de Vol 2 Fiódor Iurtxikhin, RSA
Tercer vol espacial
Enginyer de Vol 3 Scott J. Kelly, NASA
Tercer vol espacial
Enginyer de Vol 4 Aleksandr Kaleri, RSA
Cinquè vol espacial
Enginyer de Vol 5 Oleg Skrípotxka, RSA
Primer vol espacial
Font
NASA[3][4]

Tripulació de reserva[modifica]

Preparacions del vol[modifica]

Al Cosmòdrom de Baikonur al Kazakhstan, el Comandant del Soyuz de l'Expedició 25 Alexander Kaleri, l'Enginyer de Vol de la NASA Scott Kelly i l'Enginyer de Vol rus Oleg Skrípotxka van participar en una àmplia varietat d'activitats des del 26 de setembre al 4 d'octubre de 2010 mentre es preparaven per al seu llançament el 8 d'octubre de 2010 (7 d'octubre 2010 en hora de l'est dels EUA) en la nau Soiuz TMA-01M a l'Estació Espacial Internacional. El calendari inclou l'arribada de la tripulació a Baikonur, van configurar els seients de la nau Soyuz, l'elevació de les banderes fora de les seves casernes de l'Hotel de Cosmonautes de la tripulació i altres activitats tradicionals. La nau Soyuz TMA-01M v ser acoblada al seu impulsador en unes instal·lacions de processament per llavors ser remolcat a la plataforma de llançament de Baikonur, el 5 d'octubre de 2010.[5][6]

La nau Soyuz TMA-01M i el coet transportador van ser traslladats al Complex de Llançament 5 (Complex 17P32-5) al Cosmòdrom de Baikonur en un vehicle per rails el 5 d'octubre de 2010 per a les preparacions finals abans del llançament.[7][8]

Experiments[modifica]

Càrrega útil de l'EXPOSE-R.

L'Agència Espacial Russa va revelar que durant les Expedicions 25 i 26, hi havia programades 504 sessions de 41 experiments (34 experiments d'expedicions anteriors i set nous experiments). Entre els nous experiments s'inclouen: Molniya-Gamma, Sprut-2, UHF-radiometry, SLS, VIRU, Test and Colon Crystal.

Els experiments que es van dur a terme s'inclouen:[9]

Camp Experiment Notes
Ciències de la vida Sonocard, Pilot, Vzaimodeystviye, Tipologia, Pneumocard, Sprut-2, Biorisk L'experiment Biorisk té com a objectiu estudiar els efectes dels bacteris i fongs microbians en els materials estructurals usats en la construcció de naus espacials.
Investigació geofísica Relaxation, Uragan, Impulse, Vsplesk, Shadow-Beacon, Molniya-Gamma L'experiment Molniya-Gamma mesura els raigs gamma i la radiació òptica durant condicions de llamps i trons terrestres per estudiar flash de raigs gamma terrestres i descàrregues super-atmosfèriques.
Teledetecció MW-radiometry, Rusalka, Zeiner, Econ L'experiment Rusalka és una prova de procediments per a la detecció remota de metà i diòxid de carboni en l'atmosfer terrestre.
Biotecnologia espacial Lactolen, Biotrek, Biodegradatsia, Zhinseng-2, Structure, Constanta
Investigació tècnica Vektor-T, Izgib, Identification, Veterok, SLS, Sreda-MKS, Contur, VIRU, Bar, Test, RadioSkaf
Activitats de contracte EXPOSE-R L'Expose-R és un experiment de l'Agència Espacial Europea (ESA) dissenyada per exposar materials orgànics als entorns extrems espacials.
Estudi de raigs còsmics BTN-Neutron, Matryoshka-R
Projectes educatius i humanitaris MAI-75, Colon Crystal
Ciència de materials i tecnologia espacial Crystallizator, Plasma crystal

Fets de la missió[modifica]

El Comandant de l'Expedició 25 Douglas Wheelock a la Cupola.

Desacoblament del Progress M-05M[modifica]

La nau de subministraments russa Progress M-05M, que va arribar a l'estació el maig de 2010, es va desacoblar el 25 d'octubre de 2010 per fer lloc a una altra nau de subministrament - la Progress M-08M.

Progress M-08M[modifica]

La nau Progress M-08M va lliurar 2,5 tones de subministrament incloent aigua, aire, combustible i maquinari pels experiments russos Molniya-Gamma i Coulomb Crystal de l'estació.

El coet transportador Soiuz-U amb la Progress M-08M, identificat per la NASA com aProgress 40 o 40P, va ser llançat des del Cosmòdrom de Baikonur, en la plataforma de llançament de Gagarin a les 15:11:50 UTC el 27 d'octubre de 2010.[10] Després de tres dies de vol autònom, a les 16:36 UTC del 30 d'octubre de 2010, la Progress M-08M es va acoblar en el port de nadir del mòdul Pirs.[11] Un problema durant l'aproximació de la Progress a l'estació espacial va forçar els cosmonautes de l'estació a intervenir. Durant el manteniment de l'estació com a part de les operacions d'encontre, els controladors de vol de Moscou van instruir a Alexander Kaleri per activar l'equip d'acoblament manual TORU i fer-se càrrec de les tasques de pilotatge del sistema autònom KURS de la Progress. El canvi a mode manual es va decidir quan quedaven 194 m. Kaleri va treballar dins del mòdul Zvezda de l'estació per conduir la Progress M-08M remotament utilitzant imatges de televisió i un parell de joysticks perment un acoblament guiat amb èxit.

Passeigs espacials[modifica]

Zones de treball de l'EVA 26 rus.
Estació de treball multipropòsit en el mòdul Zvezda.
Missió Astronautes Inici (UTC) Fi (UTC) Duració
Expedició 25
EVA 1
Fiódor Iurtxikhin
Oleg Skrípotxka
15 November 2010
14:55[12]
15 de novembre de 2010
21:22
6 hores and 27 minuts
Iurtxikhin i Skrípotxka van instal·lar una estació de treball multipropòsit en el Plane IV de la part de diàmetre gran del Zvezda i es van instal·lar puntals entre els mòduls Poisk i Zvezda i entre el Poisk i el Zarya. Van realitzar un experiment anomenat Test, que tenia per objecte verificar l'existència de microorganismes o la contaminació per sota de l'aïllament al segment rus de l'ISS. Iurtxikhin i Skrípotxka van fotografiar i instal·lar la coberta protectiva i van desconnectar i retirar el maquinari del Plasma Pulse Injector Science de l'estació de treball multipropòsit en el Plane II del Zvezda. Es va netejar el maquinari científic del Kontur (ROKVISS) amb tovalloles seces i llavors es va desconnectar i llavors traslladar. Iurtxikhin i Skrípotxka també van instal·lar la coberta protectiva i es va desconnectar i retirar l'experiment científic Expose-R de l'estació de treball multipropòsit en el Plane II del mòdul Zvezda. L'experiment Kontur va estudiar la capacitat de control d'objectes remotament per braços robòtics i l'Expose-R és un experiment de l'Agència Espacial Europea dissenyat per exposar materials orgànics a les condicions extremes a l'espai. Iurtxikhin i Skrípotxka van instal·lar un passamans en el mòdul d'acoblament Pirs i es va instal·lar un casset SKK #1-M2 en el Poisk.[13] Els cosmonautes també van retirar una càmera de televisió del mòdul Rassvet, però no van tenir èxit en la reubicació de la càmera a causa de la interferència amb l'aïllament en què s'anava a instal·lar.[14]

denota els passeigs espacials realitzats des del Pirs en el vestits Orlan russos.

Referències[modifica]

  1. NASA. «Expedition 25 and 26 PRESS KIT - A New Decade Begins», octubre 2010. Arxivat de l'original el 22 de juny 2022. [Consulta: 20 octubre 2010].
  2. [enllaç sense format] http://www.nasa.gov/mission_pages/station/structure/iss_manifest.html Arxivat 2009-03-07 a Wayback Machine.
  3. NASA HQ. «NASA Assigns Space Station Crews, Updates Expedition Numbering». NASA, 2008. Arxivat de l'original el 17 d’abril 2012. [Consulta: 21 novembre 2008].
  4. NASA HQ. «NASA and its International Partners Assign Space Station Crews». NASA, 2009. [Consulta: 7 octubre 2009].
  5. NASA HQ / The Spacearium. «Part 1: Expedition 25 - Crew Activities in Baikonur Kazakhstan and Soyuz Rocket Mating». YouTube, 2010. [Consulta: 4 octubre 2010].
  6. NASA HQ / The Spacearium. «Part 2: Expedition 25 - Crew Activities in Baikonur Kazakhstan and Soyuz Rocket Mating». YouTube, 2010. [Consulta: 4 octubre 2010].
  7. NASA HQ / The Spacearium. «Part 1 - ISS Expedition 25 crew prepares for launch as their Soyuz rocket moves to launch pad». YouTube, 2010. [Consulta: 5 octubre 2010].
  8. NASA HQ / The Spacearium. «Part 2 - ISS Expedition 25 crew prepares for launch as their Soyuz rocket moves to launch pad». YouTube, 2010. [Consulta: 5 octubre 2010].
  9. Russian Federal Space Agency. «ISS-25/26: Scientific Program in the Russian Segment», 08-10-2010. Arxivat de l'original el 2012-03-05. [Consulta: 20 octubre 2010].
  10. Russian Federal Space Agency. «Soyuz-U Successfully Lifts Off from Baikonur», 27-10-2010. Arxivat de l'original el 2012-03-01. [Consulta: 28 octubre 2010].
  11. Tariq Malik. «Cargo Ship Delivers Healthy Halloween Treats to Space Station». SPACE.com, 30-10-2010. [Consulta: 31 octubre 2010].
  12. «Russian Cosmonauts Commence Space Walk». Russian Federal Space Agency, 15-11-2010. Arxivat de l'original el 2012-03-05. [Consulta: 16 novembre 2010].
  13. «Russian Cosmonauts Returned to the ISS after EVA». Russian Federal Space Agency, 16-11-2010. Arxivat de l'original el 2013-06-19. [Consulta: 16 novembre 2010].
  14. NASA. «Crew completes spacewalk», 15-11-2010. Arxivat de l'original el 2020-06-02. [Consulta: 16 novembre 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Expedició 25