Temps universal coordinat

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: UTC)
Salta a la navegació Salta a la cerca
«UTC» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «UTC (desambiguació)».

El temps universal coordinat o UTC, també conegut com a temps civil, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'Observatori Reial de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així. La nova denominació fou creada per eliminar la inclusió d'una localització específica en un estàndard internacional, així com per basar la mesura del temps en els estàndards atòmics, més que en els celestes.

A diferència del GMT, l'UTC no es defineix pel sol o els estels, sinó que es mesura per rellotges atòmics. Atès que la rotació de la Terra s'alenteix, s'endarrereix respecte del temps atòmic internacional. L'UTC se sincronitza amb el dia i la nit del temps universal, se li afegeixen o resten segons intercalars a la fi de juny i de desembre. El Servei Internacional de Rotació de la Terra decideix de la posada en circulació dels segons intercalars, d'acord amb les seves mesures de la rotació de la Terra.

Fusos[modifica]

L'UTC és el sistema de temps emprat per molts estàndards d'Internet i de la World Wide Web. Per exemple, el mateix servidor de la Viquipèdia utilitza UTC com a base per a la seva llista d'actualitzacions d'articles. Els territoris l'hora dels quals coincideix amb la UTC són: Burkina Faso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana, República de Guinea, Guinea Bissau, Islàndia, Libèria, Mali, Mauritània, Marroc, Santa Helena, São Tomé i Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Togo, Illes Fèroe, Illes Canàries, Irlanda, Portugal i el Regne Unit.

Hora Central Europea[modifica]

Els Països Catalans són dins l'anomenada Central European Time (també anomenada MET - Middle European Time). Com que es canvia l'hora dues vegades l'any (s'avança una hora a la primavera i s'endarrereix a la tardor), a l'estiu, el fus horari equival a UTC+2 (CEST), mentre que a l'hivern equival a UTC+1. Així, per exemple, quan a l'estiu són les 13:00 UTC, als Països Catalans són les 15:00 (UTC+2), i quan a l'hivern són les 9:00 UTC, són les 10:00 (UTC+1).

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Temps universal coordinat

En carregar aquesta plana, és dissabte, 16-10-2021 19:43 en UTC.
(vegeu W3C Date and Time Formats)