Tardor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Tardor (grup musical)».
Imatge d'un bosc a la tardor.

La tardor,[1] primavera d'hivern,[2][3] autumne,[4] rerevera[5] o autunjo (en alguerès)[6] és una de les quatre estacions de l'any, de les zones temperades. Astronòmicament, comença amb l'equinocci de tardor (entre el 22 i el 23 de setembre en l'hemisferi nord i el 20 i el 21 de març en l'hemisferi sud), i acaba amb el solstici d'hivern (al voltant del 21 de desembre en l'hemisferi nord i el 21 de juny en l'hemisferi sud).[7] No obstant això, a vegades és considerat com els mesos sencers de setembre, octubre i novembre en l'hemisferi nord i març, abril i maig en l'hemisferi sud.

És una època de precipitacions, en algunes parts del món, i de descens progressiu de la temperatura. Els dies s'escurcen progressivament i les nits s'allarguen. Les plantes caducifòlies perden la clorofil·la i les fulles esdevenen groguenques o vermelloses com a pas previ a la seva caiguda. Molts fruits estan en el seu punt òptim.

Pels colors de la natura, és un període molt evocador en l'art. Està associat a l'edat madura. És el començament de la rutina en la majoria de països, fins al punt que en psicologia es parla de "síndrome post-vacacional". Per això antigament s'anomenava l'estació de la malenconia i en la teoria dels quatre humors, li correspon la bilis negra.

Etimologia[modifica]

El mot tardor prové del llatí tardatio (acció de tardar) que va donar tardaó i va esdevenir tardor per influx del sufix -or.[8] Quan es va publicar el Diccionari català-valencià-balear (1930-1962) els seus autors, Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, van constatar que la utilització del mot es restringia a unes poques localitats a banda i banda dels Pirineus mentre que la utilització literària era generalitzada en el domini lingüístic. La utilització del mot tardor s'ha generalitzat a la parla comuna força recentment, abans la denominació habitual era primavera d'hivern o primavera de s’hivern.[3]

El mot autumne prové del llatí autumnus, tardor,[9] i rerevera és un mot empordanès de formació paral·lela a primavera.[10]

Referències[modifica]

  1. «tardor». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «primavera d'hivern». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  3. 3,0 3,1 Badia i Pujol, Jordi «‘Tardor’ o ‘primavera de l’hivern’?». Vilaweb [Barcelona], 17-09-2021.
  4. «autumne». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  5. «rerevera». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  6. «autunjo». Diccionari de Alguerés. [Consulta: 12 febrer 2023].
  7. Gran Enciclopèdia Catalana. Volum 22. Reimpressió d'octubre de 1992. Barcelona: Gran Enciclopèdia Catalana, 1992, p. 134 367. ISBN 84-7739-064-9. 
  8. «tardor». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 17 octubre 2021].
  9. «autumne». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 17 octubre 2021].
  10. «rerevera». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 17 octubre 2021].

Les estacions de l'any
Primavera Estiu Tardor Hivern