Joystick

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Elements del Joystick:
1 Mànec
2 Base
3 Botó de tir
4 Botons addicionals
5 Interruptor d'auto-tir
6 Palanca
7 Botó direccional
8 Ventosa
Connectors

Un joystick o palanca de control és un dispositiu de control de dos o tres eixos que s'usa des d'un ordinador o videoconsola al transbordador espacial o els avions de caça, passant per grues.

Se sol diferenciar entre joysticks digitals (lligen 4 interruptors encesa/apagat en creu situada en la base més les seves combinacions i els botons d'acció) i joysticks analògics (usen potenciòmetres per a llegir contínuament l'estat de cada eix, i a més de botons d'acció poden incorporar controls lliscants), sent aquests últims més precisos.[1][2]

Història[modifica | modifica el codi]

Els Joystick s'utilitzaven originàriament per a controlar els alerons i elevadors d'una aeronau.

El nom joystick pareix deure's al pilot francès de principis del segle XX Robert Esnault-Pelterie.[3] També s'atribueix als pilots Robert Loraine i James Henry Joyce. El joystick en si mateix estava present en els primers avions, encara que el seu origen mecànic continua sent incert.[4]

El primer joystick elèctric de dos aqueixos probablement va ser inventat en 1944 en Alemanya. Es va desenvolupar per a controlar la bomba guiada Henschel Hs 293. El joystick era utilitzat per l'operador per a dirigir el míssil cap al seu blanc per control de ràdio. El joystick constava d'interruptors encesa/apagat en compte de sensors analògics, per la qual cosa se li podria considerar el primer joystick digital. El senyal es transmetia al míssil mitjançant un cable fi.

Aquesta idea va ser aprofitada pels científics del Heeresversuchsanstalt a Peenemünde. Una part de l'equip del programa alemany de coets desenvolupava el míssil Wasserfall, successor del coet V-2, el primer míssil terra-aire dissenyat per a derrocar avions enemics. L'equip de desenvolupament del Wasserfall va modificar el sistema de control per a convertir el senyal elèctric a senyals de ràdio que es transmetien al míssil, eliminant la necessitat del cable.

Els primers joystick de màquina recreativa de saló, o màquina recreativa, eren joysticks digitals perquè l'estàndard de connexió de les plaques de circuiteria d'aquestes màquines majoritàriament usat, anomenat Jamma, que connecta als diferents perifèrics de la carcassa (monitor, botonera, admisor de monedes...) només detecta pulsacions obert/tancat, per la qual cosa els joystick han de ser d'aquest tipus. En evolucionar les recreatives al mateix temps que els ordinadors i videoconsoles van començar a aparèixer controls de tipus analògic.

Les primeres consoles Pong usaven potenciòmetres però la videoconsola Atari 2600 va establir el que seria l'estàndard majoritàriament usat (amb variacions) de joystick digital de 2 aqueixos + un botó de foc, combinat amb una parella de potenciòmetres (per a usar amb paddles/ratolí/trackball). Per l'altre costat, l'Apple II va introduir el joystick analògic amb connector de 9 pets, que va ser adoptat per l'IBM PC però amb connector de 15 pets. Només uns pocs ordinadors de 8 bits van utilitzar la seva pròpia variació del joystcick analògic. Per la seua banda Nintendo va introduir amb el seu NES la primera interfície propietària amb senyals múltiplexs, que amb variacions propietàries en cada consola i generació ha sigut el sistema utilitzat en les videoconsoles fins a l'aparició de l'USB

Apple va utilitzar la interfície Apple Desktop Bus com a mètode de connexió de joysticks analògics i digitals i gamepads en els Apple Macintosh (notablement cars per les poques quantitats fabricades), fins que l'aparició del iMac va marcar el pas a USB

Detalls tècnics[modifica | modifica el codi]

La majoria de joysticks són bidimensionals, amb dos eixos de moviment (semblant a un ratolí), però un i tres joysticks dimensions existeixen. Un joystick és generalment configurats de manera que movent el joystick esquerre o dret senyals de moviment al llarg de l'eix X, i el seu avanç (cap amunt) o cap enrere (cap avall) els senyals de moviment al llarg de l'eix Y. En joysticks que estan configurats per al moviment tridimensional, girant la palanca esquerra (contra-moviment) o dreta (sentit horari) els senyals de les agulles del rellotge al llarg de l'eix Z. Aquests tres eixos - X, Y i Z - són, en relació amb una aeronau, un gir, inclinació i referències.

Un joystick analògic és una palanca de comandament que té estats continus, per exemple, retorna una mesura d'angle de moviment en qualsevol direcció en el pla o l'espai (en general utilitzant els potenciòmetres) i un joystick digital dóna només d'encès / apagat els senyals de quatre direccions diferents, i mecànicament les combinacions possibles (per exemple, dalt-dreta, baix-esquerra, etc.) (Joysticks digitals van ser molt comuns, com a controladors de joc per a les consoles de vídeo, màquines d'arcade, i els ordinadors personals de la dècada de 1980.)

A més joysticks solen tenir un o més botons de foc, s'utilitzen per activar algun tipus d'acció. Aquests són simples interruptors on / off.

Alguns joysticks tenen la capacitat de regeneració de la força. Aquests són els dispositius de manera activa, no només els dispositius d'entrada. L'equip pot tornar un senyal al joystick que fa que per resistir el moviment amb una força de tornar o fer vibrar la palanca de control.

La majoria d'E / S de targetes d'interfície per a PC té una palanca de comandament (control del joc) del port. Joysticks moderns en la seva majoria l'ús d'una interfície USB per connexió al PC.

La tecnologia d'assistència[modifica | modifica el codi]

Especialista joysticks, classificat com un dispositiu señalador de la tecnologia d'assistència, s'utilitzen per reemplaçar el ratolí de l'ordinador per a les persones amb discapacitat física força severa. En lloc de controlar els jocs d'aquests joysticks es connecten al port USB i controlar el punter del ratolí. Sovint són útils per a les persones amb condicions atetoide, com ara paràlisi cerebral, que troben més fàcil de comprendre que un ratolí estàndard. Joysticks miniatura també estan disponibles per a les persones amb condicions que impliquin la debilitat muscular com la distròfia muscular o la malaltia de la motoneurona. També s'utilitzen en les cadires de rodes elèctriques per al control de potència, ja que són simples i eficaços per al seu ús com un mètode de control.

Interruptor Hat[modifica | modifica el codi]

És també conegut com a Punt de vista (punt de vista) canviar. Permet que un miri al seu voltant en el seu món virtual, navegar pels menús, etc., per exemple, simuladors de vol, molts la utilitzen per canviar de vista del jugador [4], mentre que altres jocs de vegades l'utilitzen com un substitut per al D-pad.

L'interruptor és un barret termini sanejament del terme "Coolio Hat", anomenat així per l'arnès, d'aspecte semblant, que pot ser considerat ofensiu.

En un avió real, l'interruptor barret pot controlar coses com l'aleró o el timó de tall.

El Joystick al PC d'IBM[modifica | modifica el codi]

Antigament, per a poder connectar el joystick al Compatible PC, aquest havia de disposar d'un adaptador per a jocs, que és un port amb un connector de 15 pets tipus D. Aquest port, generalment havia d'agregar-se a la computadora mitjançant una targeta d'expansió especial, o una que posseïsca múltiples funcions, com per exemple la de so, que a més té un adaptador d'aquest tipus, ja que normalment també era usat en connexions MIDI. Aquest adaptador pot reconèixer fins a quatre interruptors i quatre entrades resistives. Els interruptors generalment són botons que permeten efectuar funcions determinades pel programa que s'estiga executant. Les entrades resistives són potenciòmetres adaptats a dispositius mecànics que simulen un comandament real, com ara palanques o timons, en el cas dels simuladors de vol. Aquests joystick els podem definir com analògics, ja que el senyal enviat per aquest port per a les palanques de posició eren valors analògics (associats a la resistència) que havien de ser calibrats

Els joystick per a PC actuals es connecten a l'ordinador a través del port USB, manant senyals digitals a través d'aquest port, que han de ser interpretades pel seu corresponent Driver, per tant s'ha eliminat la limitació de palanques i botons, podent ser el dispositiu dissenyat amb tants botons o palanques com el fabricant determine. La tecnologia USB ha permès també utilitzar comandaments de videoconsola com els de les Playstation en el PC amb l'adaptador adequat.

Assistència a discapacitats[modifica | modifica el codi]

Certs tipus especials de joysticks s'utilitzen en els ordinadors moderns amb interfície USB com a substituts del ratolí com dispositiu apuntador, per a persones afectades per paràlisi cerebral, distròfia muscular o Esclerosi lateral amiotròfica.

Referències[modifica | modifica el codi]