Consola de joc

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Videogame barnstar.svg
Forma part de la sèrie:
Videojocs

Una consola de joc o videoconsola és una màquina electrònica dissenyada per a jugar a videojocs o jocs electrònics. Generalment el dispositiu de sortida és un televisor o un monitor d'ordinador. El dispositiu d'entrada principal és un controlador.

Els videojocs poden ser en cartutxs de plàstic que protegixen una placa amb xips en els quals s'emmagatzema el videojoc en si, o també en disquet, targetes, CD o DVD, aquests dos últims formats òptics d'emmagatzemament són els que definitivament pareixen haver-se imposat actualment en les anomenades consoles de sobretaula, si bé la tendència sembla a l'abandó del disc estàndard, dvd o cd, per a altres discs per tal de dificultar la pirateria, com el cas de GameCube. El 2002, el format cartutx s'utilitza bàsicament per a consoles portàtils, mentre que per a les consoles normals s'utilitzen els dos últims formats de disc.

Només tres empreses es disputen el mercat de sobretaula: Microsoft, Nintendo i Sony. Pel que fa a portàtils, hi ha la veterana Nintendo, la inexperta en aquest camp Sony Computer Entertainment i la coreana i no per això pitjor, Game Park.

La sisena generació de consoles (també anomenada "l'era dels 128 bits") comença a final del segle XX. La primera consola d'aquesta generació va ser la Sega Dreamcast, llançada al Japó el 27 de novembre de 1998, seguida per la que fou la més gran reeixida comercial: la Playstation 2 de Sony, apareguda l'any 2000.

Història[modifica | modifica el codi]

En la Indústria dels videojocs, les videoconsoles han estat classificades en diferents generacions. Aquesta classificació la determina el seu temps de llançament i la tecnologia existent. Les empreses fabricadores llancen una nova consola en determinat temps (que pot variar entre 5 o 6 anys). D'altra banda, algunes generacions estan assenyalades per un nombre determinat de bits, (de la segona generació fins a la sisena generació). Les primeres videoconsoles que van aparèixer en el mercat eren tots els models amb processador de 8 bits. A partir de la tercera generació alguns fabricants ja presentaven equipaments de 16 bits. A partir d'aquesta quantitat, van anar eixint les generacions següents de consoles. Una consola de generació superior no ha de posseir necessàriament un processador de bus de dades de més bits, al contrari de la creença popular que pensa que cada generació dobla el nombre de l'anterior, ja que la potència d'un processador és determinat no solament pel seu ample de bus sinó per la seva estructura i velocitat. En les videoconsoles de generació recent ja no solament importa la potència de la unitat CPU sinó també el processador digital GPU que és el processador encarregat del maneig de gràfics en la consola. Cada peça té una certa quantitat bits i velocitats. La primera videoconsola portàtil va ser la Game Boy l'any 1987.

Mercat[modifica | modifica el codi]

A mitjan 2008, tres empreses es disputaven el mercat de videoconsoles de sobretaula (Microsoft amb la seva Xbox 360, Nintendo amb la Wii i Sony amb la seva PlayStation 3). D'altra banda, en el mercat portàtil es disputaven majoritàriament dues empreses (Nintendo amb Nintendo DS i Sony amb la seva PlayStation Portable).

Llista de videoconsoles[modifica | modifica el codi]

Aquesta llista de videoconsoles, organitzats per etapes de l'evolució de les consoles. També s'inclou en aquesta llista les consoles portàtils. No s'hi inclouen les consoles que tenen jocs fixes incorporats.

Primeres consoles domèstiques (1958-1982)[modifica | modifica el codi]

Etapa dels 8-bit (1983-1990)[modifica | modifica el codi]

Etapa dels 16-bit (1989-1997)[modifica | modifica el codi]

Etapa dels 32/64-bit (1993-2004)[modifica | modifica el codi]

Sisena generació (1998-2005)[modifica | modifica el codi]

Setena generació (2005-2012)[modifica | modifica el codi]

Vuitena generació (2012-present)[modifica | modifica el codi]

Novena generació? (TBA)[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Consola de joc Modifica l'enllaç a Wikidata