Fíntias (Sicília)

Aquest article tracta sobre l'antiga ciutat siciliana. Vegeu-ne altres significats a «Fíntias».
Plantilla:Infotaula geografia políticaFíntias
Imatge

Localització
Map
 37° 06′ 01″ N, 13° 55′ 54″ E / 37.100146°N,13.931719°E / 37.100146; 13.931719
EstatItàlia
Regió amb Estatut EspecialSicília
ProvínciaProvíncia d'Agrigent
MunicipiLicata Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Fíntias (llatí: Phintias grec antic: Φιντίας) va ser una ciutat de la costa sud de Sicília situada a la desembocadura del riu Himera a mig camí entre Acragant i Gela.

No era una ciutat antiga, va ser fundada cap a l'any 280 aC per Fíntias, tirà d'Acragant, que li va posar el seu nom i la a bastir amb grans murs, temples i l'àgora. Hi va traslladar als habitants de Gela, ciutat que va destruir completament, segons Diodor de Sicília. Però la nova ciutat mai va agafar massa importància. El 249 aC a la Primera Guerra Púnica la flota romana va ancorar a la ciutat i allà la van atacar els cartaginesos que van enfonsar unes quantes naus.

Va passar a Roma i Ciceró al segle i aC l'esmenta com un centre important de comerç de gra però al segle i, en temps d'Estrabó, va entrar en decadència com altres ciutats de l'illa. Plini el Vell l'esmenta com a Ciutat estipendiària. L'Itinerari d'Antoní parla d'un lloc anomenat Plintis, sens dubte una corrupció de Fíntias, que situa a la via que anava d'Acragant per la costa cap a Siracusa, a una distància de 23 milles romanes de l'antiga ciutat. Les seves ruïnes es troben prop de la moderna Licata.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Phintias». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 22 maig 2023].