Itinerari d'Antoní

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Les principals vies romanes d'Hispània que recull l'Itinerari d'Antoní

L'Itinerari d'Antoní (en llatí Itinerarium Antonini) és un dels més famosos «itineraris» romans i, malgrat el seu nom, no sembla que tingui relació amb l'emperador Antoní Pius, sinó més aviat amb Marc Aureli Antoní, conegut com a Caracal·la, que va governar del 211 al 217, i en temps del qual es va començar a crear l'itinerari en qüestió, que va haver de patir nombroses modificacions al llarg dels segles III i IV (per la qual cosa també és conegut com els Itineraris d'Antoní.

L'Antonini Itinerarium està molt probablement basat en documents oficials, segurament a partir d'un estudi organitzat per Juli Cèsar i desenvolupat durant el regnat d'August. No se'n sap res amb certesa respecte a l'autor. Es considera probable que la data de l'edició original sigui al començament del segle III, mentre que el que ens ha arribat correspon segurament als temps de Dioclecià.

Els romans donaven el nom d'Itinerarium a les descripcions de les carreteres i camins del seu imperi. En aquestes descripcions, hi figurava la llista de poblacions que havien de travessar-se, la durada del trajecte i les mansions o llocs en els quals el viatger podia aturar-se i trobar allotjament.