Vés al contingut

Caracal·la

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaCaracal·la

Bust de Caracal·la al Museu Arqueològic de Nàpols Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Lucius Septimius Bassianus
(la) Marcus Aurelius Antoninus Augustus
(la) Caracalla
(la) Caracallus Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstumDivus Antoninus Magnus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementCaesar Marcus Aurelius Severus Antoninus Pius Augustus
4 abril 188 Modifica el valor a Wikidata
Lugdúnum (Gàl·lia Lugdunesa) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 abril 217 Modifica el valor a Wikidata (29 anys)
Haran (Imperi Romà) Modifica el valor a Wikidata
Causa de morthomicidi, ferida d'arma blanca Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacastell de Sant'Angelo Modifica el valor a Wikidata
  22è emperador de l'Imperi Romà
199 – 211
Juntament ambSeptimi Sever

209 – 4 de febrer de 211
Juntament ambSeptimi Sever i Geta

Febrer de 211 – desembre de 211
Juntament ambGeta

Desembre de 211 – 8 d'abril del 217
Macrí
Dades personals
ReligióReligió de l'antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, monarca Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà, Egipte grecoromà, Era de l'Egipte romà, Principat i dinastia severa Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolAugust Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Severa
CònjugeFúlvia Plautil·la Modifica el valor a Wikidata
ParellaJúlia Soèmies
Júlia Mamea Modifica el valor a Wikidata
FillsAurelia Antonina
 () Fúlvia Plautil·la
Elagàbal, fill il·legítim
 () Sext Vari MarcelJúlia Soèmies
Alexandre Sever, fill il·legítim
 () valor desconegutJúlia Mamea Modifica el valor a Wikidata
ParesSeptimi Sever Modifica el valor a Wikidata  i Júlia Domna Modifica el valor a Wikidata
GermansPubli Septimi Geta
Septimia Major
Septimia Minor Modifica el valor a Wikidata


Goodreads character: 959535 Find a Grave: 35109436 Modifica el valor a Wikidata
Llista
Emperador romà
198 – 8 abril 217
← Septimi SeverMacrí →
Senador romà
Cònsol romà
Modifica el valor a Wikidata

Caracal·la (llatí: Caracalla), conegut formalment com a Marc Aureli Antoní (llatí: Marcus Aurelius Antoninus) (Lugdúnum, Gàl·lia Celta, Imperi Romà, 4 d'abril de 188 - Haran, Imperi Romà, 8 d'abril de 217) fou emperador romà entre el 198 i la seva mort el 217.

Joventut

[modifica]

Caracal·la era fill del que seria emperador Septimí Sever i de Júlia Domna. El seu nom de naixement era Luci Septimi Bassià (llatí: Lucius Septimius Bassianus), que els seus pares van canviar pel de Marc Aureli Antoní a l'edat de set anys, per fer més sòlida la connexió de la seva família amb la de Marc Aureli. Més endavant va rebre el malnom de Caracal·la.

Sever, que havia pujat al tron el 193, va morir el 211 mentre visitava Eboracum (actual York) i Caracal·la va ser proclamat coemperador amb el seu germà Publi Septimi Antoní Geta. Caracal·la, però, tenia l'ambició de ser l'únic emperador. Amb aquesta intenció va manar que assassinessin a Geta i al seu padrastre Gai Fulvi Plautià, junt amb la seva esposa Fúlvia Plautil·la, i va ordenar que s'apliqués la damnatio memoriae sobre el nom del seu germà. Quan la població d'Alexandria va sentir la versió de Caracal·la, segons la qual havia assassinat Geta en la seva pròpia defensa, en varen fer una sàtira que va encendre la ira de l'emperador. Segons la versió de Cassi Dió el 215, va manar assassinar 20.000 persones a la ciutat, per exemple a Euprepes, el millor conductor de carros de carreres del seu temps, a més de deixar que l'exèrcit saquegés la ciutat durant dies.

Regnat com a emperador

[modifica]

Durant el seu regne com a emperador, Caracal·la va apujar la paga dels legionaris a 675 denaris i va beneficiar molt l'exèrcit, seguint el consell del seu pare Septimi Sever de tenir sempre content l'estament militar i d'ignorar la resta.

Hi ha tres fets a destacar del seu regnat: l'edicte del 212 (Constitutio Antoniana) garantia la ciutadania romana a tots els habitants lliures de l'Imperi Romà per tal de poder pujar els ingressos fiscals i per reforçar la unitat de l'imperi, baixar el contingut d'argent de les monedes romanes en un 25% per tal de pagar les legions, i la construcció d'unes grans termes fora de Roma, les restes de les quals (conegudes amb el nom de Banys de Caracal·la), encara es poden veure.

Caracal·la va reeixir en establir-se com a dictador militar amb tots els atributs d'un regnat poc favorable per a la majoria de la població, i per tant va ser un emperador molt impopular excepte entre els soldats. Mentre viatjava cap a Edessa per començar la guerra amb els parts, Juli Marcial, un oficial de la Guàrdia Pretoriana, el va assassinar mentre orinava en un camí prop d'Haran el 8 d'abril del 217. Herodià diu que el motiu era la revenja per l'assassinat del seu germà per ordre de Caracal·la, mentre que Cassi Dió diu que Marcial estava ressentit amb l'emperador per no haver-lo ascendit a centurió. Caracal·la va ser succeït pel prefecte de la guàrdia pretoriana, Macrí, qui se suposa que va conspirar per assassinar-lo.

Origen del nom

[modifica]

El cognomen Caracal·la fa referència a una mena de capa oriental proveïda de caputxa que l'emperador, d'origen sirià per part de la mare, acostumava a portar durant el seu regnat. La paraula aramea kərākā té el significat d'un mantell ample de màniga curta que avui en dia encara es fa servir en països àrabs, i que duu el nom de karaka(t).

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]