Júlia Domna

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaJúlia Domna
Julia domna.jpg
Dades biogràfiques
Naixement 170 (Gregorià)
Homs
Mort 217 (46/47 anys)
Antakya
Sepultura castell de Sant'Angelo
Activitat professional
Ocupació Emperadriu
Època Imperi romà
Dades familiars
Dinastia Dinastia Severa
Cònjuge Septimi Sever
Fills
Pare Julius Bassianus
Germans Júlia Mesa
Modifica dades a Wikidata

Júlia Domna (Julia Domna) (vers 160-218) fou filla de Bassià, germana de Júlia Maesa, esposa de l'emperador Septimi Sever i mare de Caracal·la i Geta.

Nascuda a Emesa d'una família poc rellevant, ja va atreure l'atenció de Sever, segons sembla, a causa d'una predicció astrològica que deia que estava destinada a ser la dona del sobirà, i s'hi va casar a la mort de la seva dona Màrcia, tot i que el seu únic dot fou l'horòscop.

Dió Cassi diu que el casament es va fer abans del 175, ja que els records del fet foren penjats al temple de Venus per l'emperadriu Faustina (que va sortir de Roma el 175 per reunir-se amb Marc Aureli a l'Orient i ja mai va tornar).

Júlia era intel·ligent i va exercir forta influència sobre el marit, i el va convèncer d'agafar les armes contra Pescenni Níger i Clodi Albí. Després de triomfar va ser la dona més influent de l'imperi, però més tard es va enfrontar al ministre Plautià i llavors es va dedicar a estudiar filosofia i va encarregar a Filostrat escriure la vida d'Apol·loni de Tiana, i es va rodejar d'un gran nombre d'escriptors, retòrics i sofistes.

Tot i així, era una llibertina, cosa que era pública i notòria, i es diu que va conspirar contra la vida del seu marit, el qual, per gratitud tolerava aquests fets.

A la mort del marit la seva influència fou molt important i el mateix Caracal·la li encarregava els més importants afers d'estat. Caracal·la era l'emperador principal i el seu germà Geta, tot i que tenia el títol, era secundari, i es portaven malament. Geta anava sempre escortat per por. Caracal·la va demanar a la mare de fer de mediadora, i aquesta va concertar una entrevista a la seva cambra entre els dos germans i allí va fer matar Geta, que va morir en braços de Júlia Domna, que no va poder fer res (4 de febrer del 211). Fins i tot li fou prohibit mostrar cap dol i plorar.

Després del triomf de Macrí va decidir no sobreviure al seu fill, però com que el guanyador la va tractar amablement i li va mantenir el títol d'augusta, va canviar de parer, però probablement va començar a conspirar.

Aviat, però, va despertar les sospites del nou emperador, que li va ordenar sortir d'Antioquia i retirar-se a Emesa, i llavors va retornar a la seva determinació anterior, i com que ja estava malalta (probablement patia un càncer) va començar a no menjar fins que va morir al cap de poc, al 217.

Fou portada a Roma i enterrada al sepulcre de Gai i Luci Cèsar, però després la seva germana Maesa la va traslladar, junt amb les cendres de Geta, al cementiri dels Antonins.

Domna fou el seu nom siríac. Alguns historiadors (Espartià i Aureli Víctor) l'acusen d'incest amb Caracal·la; diuen que fins i tot s'hi van casar, història recollida per Eutropi i Orosi. Però Dió Cassi, que era el seu contemporani i ocupava un càrrec important a la cort, no en fa esment.