Hostilià

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Moneda amb l'efígie d'Hostilià

Hostilià (en llatí: Hostilianus) (235? - 251) és un personatge suposadament de la família imperial que apareix a algunes monedes amb el nom de C. Valens Hostilianus Messius Quintus. La moneda és del temps de Deci i mostra a l'anvers la imatge de Deci i la seva dona Herènnia Etruscil·la i la llegenda Concordia Augustorum, i a la part de darrere dos joves i la llegenda Pietas Augustorum. D'aquestos dos joves un d'ells era sens dubte Herenni Etrusc i el segon l'abans esmentat Hostilià.

Els historiadors no estan d'acord en si Hostilià era fill, gendre o nebot de Deci, però com que Zòsim diu expressament que Deci tenia un fill de qui no en dóna el nom, a més d'Herenni Etrusc, cal pensar que aquest fill era Hostilià.

De les modernes investigacions s'ha reconstruït la història d'Hostilià. Després que Deci va pujar al tron va associar a Herenni Etrusc (251) i el jove Hostilià el va succeir com a princeps iuventutis, nomenaments que van precedir a una campanya contra el rei Cniva dels gots com a càstig per incursions al sud del riu Danubi. En absència dels augusts, Hostilià va romandre a Roma sota regència de la mare Herènnia Etruscil·la.

A la campanya contra els gots Deci i Herenni van morir a la batalla d'Abrittus i l'exèrcit del Danubi va aclamar emperador el general Trebonià Gal, però a Roma els drets d'Hostilià foren reconeguts. Semblava que esclataria una guerra civil però Hostilià segurament va morir a causa de la plaga que en aquell temps va afectar a Roma, deixant sol a Trebonià Gal, que llavors va associar al seu fill Volusià.A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hostilià Modifica l'enllaç a Wikidata