Claudi II el Gòtic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Moneda amb l'efígie de Claudi II el Gòtic

Marc Aureli Claudi, conegut com a Claudi II o Claudi el Gòtic, fou emperador romà del 268 al 270.

Descendia d'una família de Dardània o Il·líria i es va destacar en les operacions militars, cosa que li va fer guanyar el favor de l'emperador Deci (249-251), que li va encarregar la defensa de les Termòpiles contra els invasors de Grècia. Valerià I (253-260) el va nomenar comandant en cap de la frontera il·líria i de les províncies del Baix Danubi.

Fou enviat a Itàlia a reprimir la revolta d'Aureol i, probablement, va participar en el complot organitzat contra Galiè pels oficials principals de l'estat. Mort aquest últim (268), Claudi va ser proclamat successor pels conspiradors al·legant que era la darrera voluntat de Galiè. L'exèrcit el va confirmar després de rebre un generós donatiu i va ser ratificat pel senat el 24 de març del 268, just quan es va presentar a Roma.

L'imperi romà l'any 268

Immediatament va derrotar un grup d'alamans invasors a la vora del llac de Garda en la Batalla del llac Benacus i va prendre el qualificatiu de Germànic. També va derrotar Aureol, encara que no és clar si el va derrotar en una batalla al riu Adda, si va morir a mans dels seus propis soldats o si va morir a la batalla de Pons Aureoli (Pontirolo), encara en vida de Galiè, com és generalment acceptat.

Els gots, amb una flota reunida a la boca del Dnièster, van entrar a l'Imperi amb 320.000 homes, devastant la costa de l'Euxí, i després van passar a Tràcia i a Grècia, fins al Mont Athos i d'allí a Macedònia, on van posar setge a Tessalònica. Assabentats que Claudi marxava contra ells al front d'un fort exèrcit, van aixecar el setge i van presentar batalla prop de Naissus, a Dardània (269). Uns 50.000 gots van morir a la batalla, que fou un gran triomf per a Claudi. La resta de bàrbars van fugir o van morir de gana, de fred o de pesta i només una part van poder escapar cap a l'Hemos, on foren envoltats i derrotats una altra vegada; la majoria van morir i els que es van rendir foren allistats a l'exèrcit romà o, si no valien per a l'exèrcit, van ser destinats a feines agrícoles com a esclaus. L'emperador es va guanyar el títol de Gòtic (Gothicus) amb el qual generalment és conegut

Després de la batalla, es va declarar una epidèmia, que va passar dels gots als romans i va afectar l'emperador, que en va morir el 270, després de regnar poc menys de dos anys. Va recomanar com a successor el seu general Lluci Domici Aurelià.

Se'l considera un home valent i fort, de costums senzilles i caràcter moderat i, en general, un bon emperador, malgrat que la font principal, la biografia de Trebel·li Pol·lió, es pot considerar parcial. Tot i amb això, Zòsim també en dona detalls que en bona part confirmen Pol·lió.

Trebel·li Pol·lió li dóna el nom addicional de Flavi i Flavi Vopisc els de Flavi i Valeri, noms que després van passar a Constantí el Gran.

Precedit per:
Gal·liè

Emperadors romans

268 - 270

Succeït per:
Marc Aureli Quintil


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Claudi II el Gòtic Modifica l'enllaç a Wikidata