Vés al contingut

General

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cadena de comandament
Unitat Núm. de tropes Comandant usual
Esquadra 4 Sotsoficial
Escamot 8–13 Cap d'escamot - Sergent
Secció 26–55 Tinent
Companyia 80–225 capità/major
Batalló 300–1.300 Tinent coronel - Coronel
Regiment/Brigada 3.000–5.000 Coronel - General de Brigada
Divisió 10.000–15.000 General de Divisió
Cos d'exèrcit 20.000–45.000 Tinent General
Grup d'exèrcits 400.000–1.000.000 Capità general
Regió militar 1.000.000–3.000.000 Capità general
Teatre d'operacions 3.000.000–10.000.000 Capità general

General és un oficial d'alt grau militar.[1] El terme (o equivalent) és usat per gairebé tots els països del món. General pot referir-se tant al terme genèric per a tots els graus d'oficial general, o pot referir-se a un únic grau. Els oficials generals equivalen als almiralls a les marines de guerra. Els diversos graus d'oficial general estan al capdamunt de l'estructura de grau. Els oficials inferiors són coneguts com a oficials de camp i, els de menor graduació encara, són coneguts com a oficials amb grau de companyia. Tots els oficials que comanden més d'un simple regiment (el nivell d'unitat més significatiu) són coneguts com a oficials generals. En alguns països el màxim grau del generalat és conegut com a Mariscal de Camp o, simplement, Mariscal.[2]

Hi ha dos sistemes clàssics de nomenar als generals, el "sistema Vell Europeu" i el "sistema Revolucionari Francès", que anomena als graus d'acord amb la unitat que, teòricament, comanden:

Codi OTAN sistema Vell Europeu sistema Revolucionari Francès
OF-10 Mariscal de Camp o Capità General Mariscal de França
OF-9 General, Coronel General General d'Exèrcit
OF-8 Tinent General General de Cos d'Exèrcit
OF-7 Sergent Major General o Major General General de Divisió
OF-6 Brigadier o Brigadier General General de Brigada

Etimologia i història

[modifica]

El terme "general" resulta d'una substantivació que es remunta a finals del segle XVI de l'adjectiu general utilitzat per caracteritzar el paper d'un oficial militar, com el capità general i el tinent general. El general és, per tant, el líder militar al capdavant de la jerarquia. El terme s'utilitza habitualment per referir-se a líders militars de diferents èpoques i societats, incloent-hi aquelles en què no existeix el concepte d'oficial militar, com ara l'exèrcit romà[3] o els exèrcits grecs de l'antiguitat.[4]

El grau específic de general

[modifica]

Al sistema Vell Europeu, un General, sense prefix ni sufix (i de vegades referit com a general complert) és habitualment el màxim grau de general, per damunt de tinent general i directament per sota de mariscal de camp. Habitualment és el màxim grau en temps de pau, amb els graus superiors (com el de Mariscal de Camp) només destinats a usar-se en temps de guerra o de manera honorífica.

No obstant això, el grau de Capità General, General d'Exèrcit o Coronel General poden ocupar aquesta posició en alguns exèrcits. Segons les circumstàncies i l'exèrcit en qüestió, aquests graus poden ser considerats com a equivalents a un General Complert o a un Mariscal de Camp.

El grau de General vingué de Capità General, el capità d'un exèrcit en general. El grau de Capità General començà a aparèixer cap al segle xvii, quan els exèrcits professionals s'organitzen; i en molts països, el nom Capità General es va contraure a simplement General.

graus de general per països

[modifica]


Generals famosos

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Taylor, E. Kelly. America's Army and the Language of Grunts: Understanding the Army Lingo Legacy. AuthorHouse, 2009, p. 283. ISBN 1452042438. 
  2. «General». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Cosme, P. «Le soldat, le général et la terre: l’armée romaine au temps des guerres civiles (Ier siècle av. J.-C.» (en francès). L'Armée romaine [París], 2012, pàg. 47-74.
  4. Sarikakis, Theodore Chr. The Hoplite General in Athens (en francès), 1976. 
  5. 5,0 5,1 Cap de l'Estat Major Conjunt de les Forces d'Autodefensa del Japó i Cap de l'Estat Major Força Terrestre d'Autodefensa del Japó