Flavi Vopisc

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Flavi Vopisc (Flavius Vopiscus) fou un dels sis escriptors de la "Historiae Augustae" probablement el darrer, ja que parla de Trebel·li Pol·lió, Juli Capitolí i Eli Lampridi (aquest darrer podria ser el mateix que Espartià); el darrer Vulcaci Gal·licà és desconegut i poc rellevant.

Vopisc hauria escrit les biografies d'Aurelià, Tàcit, Florià, Probe, els quatre tirans Firm, Saturní I, Procle i Bonós, l'emperador Car, Numerià, i Carí. Ell mateix diu que Dioclecià i els que segueixen han de ser escrits per un escriptor amb més elevat estil. La seva selecció de materials no és bona però sembla que es va documentar àmpliament amb escriptors grecs i va consultar les biblioteques i arxius públics de l'administració i papers privats de individuals, especialment el diari i comentaris d'Aurelià.

Va inserir cartes d'Adrià, Valerià I, Claudi II, Aurelià, Zenòbia, Tàcit, Probe i Car i també actes del senat i discursos llegits en grans ocasions. Fou anomenat Syracusius el que fa pensar que era nadiu de Siracusa o almenys de Sicília. Ell mateix diu que va iniciar la feina a petició de Juni Tiberià, prefecte de la ciutat de Roma vers el 291, que li va facilitar nombrosos documents; la vida de Carí fou escrita després de l'elevació de Constanci Clor al rang de cèsar o sigui després del 292.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]