Flavi Vopisc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFlavi Vopisc
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Esmirna Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Activitatsegle III Modifica el valor a Wikidata –  segle IV Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Flavi Vopisc (en llatí Flavius Vopiscus) va ser un dels sis escriptors de la Historiae Augustae, probablement el darrer, ja que parla de Trebel·li Pol·lió, Juli Capitolí i Eli Lampridi (aquest darrer podria ser el mateix que Espartià). L'altre escriptor, Vulcaci Gal·licà és desconegut i poc rellevant.

Vopisc hauria escrit les biografies d'Aurelià, Marc Claudi Tàcit, Florià, Probe, els quatre tirans Firm, Saturní I, Procle i Bonós, l'emperador Car, Numerià, i Carí. Ell mateix diu que les biografies de Dioclecià i els que el segueixen havien de ser redactades per un escriptor amb més elevat estil. La seva selecció de materials no és bona però sembla que es va documentar àmpliament amb autors grecs i va consultar les biblioteques i arxius públics de l'administració i papers privats, especialment el diari i comentaris d'Aurelià.

Va incloure en el seu text cartes d'Hadrià, Valerià I, Claudi II el Gòtic, Aurelià, Zenòbia, Marc Claudi Tàcit, Probe i Car i també actes del senat i discursos llegits en grans ocasions. Era anomenat Syracusius el que fa pensar que era nadiu de Siracusa o almenys de Sicília. Ell mateix diu que va iniciar la feina a petició de Juni Tiberià, prefecte de la ciutat de Roma aproximadament l'any 291, que li va facilitar nombrosos documents. La vida de Car va ser escrita després de l'elevació de Constanci Clor al rang de cèsar o sigui després de l'any 292.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol III. Londres: John Murray, 1876, p. 1283. 

Bibliografia[modifica]

  • Jones, Arnold Hugh Martin, John Robert Martindale, John Morris, "*!Fl. Vopiscus!*", The Prosopography of the Later Roman Empire, volum 1, Cambridge University Press, 1992, ISBN 0521072336, p. 981.
  • Hermannus Dessau a Hermes (1889) p. 337 f.
  • Ronaldus Syme, Historia Augusta papers. Oxoniae 1983