Aleix V Murzufle

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aleix V Murzufle o Aleix V Ducas Murzufle (Alexius V Ducas Murzuphlus, Ἀλεξις o Ἀλέξιος Δούκα) conegut per Murzufle, una paraula grega per designar la proximitat de les celles o algun característica similar relacionada amb les celles, fou emperador bizantí del 28 de gener del 1204 a l'11 d'abril del mateix any.

De la seva vida abans de ser emperador no se'n sap gaire cosa. Nicetes Coniates diu que sempre havia estat ambiciós i voluptuós i que era un home de gran coratge i energia. El 1200 fou detingut per la seva participació en el complot que volia portar al tron a Joan Comnè i va romandre tancat fins al juliol del 1203 quan Isaac II Àngel fou restablert. Era protovestiari quan Aleix IV Àngel li va encarregar de negociar el suport dels croats davant els intents de revolta popular, ja que el poble el considerava el seu líder en l'oposició als occidentals. Va donar un cop d'estat la nit del 27 al 28 de gener de 1204 i va detenir a Isaac II Àngel (que va morir del xoc) i Aleix IV Àngel. Fou coronat el 8 de febrer de 1204 el mateix dia que va fer executar al seu antecessor Aleix IV Àngel, al que havia enderrocat onze dies abans, execució que va presenciar abans de la coronació.

Només prendre el poder, els croats, que eren acampats a la vora de Constantinoble, van iniciar el setge a la ciutat.[1] Aleix V es va preparar per resistir i va rebre el suport de Teodor Làscaris, gendre d'Aleix III Àngel. Va intentar un atac sorpresa al campament dels croats que va fracassar. El 9 d'abril va rebutjar un fort atac a la ciutat. Just abans que la ciutat fou conquerida pels croats en el segon atac (12 d'abril), va fugir amb la seva amant Eudòxia Angelina i la seva sogre Eufrosina Ducaina Camatera, cap a Tràcia i Macedònia, al territori d'Aleix III Àngel que el va acollir be a la seva residència a Mosinòpolis,[2] i li va donar la mà de la seva filla Eudòxia. Molt poc després, per impossibilitar-lo per regnat, fou cegat per ordre del seu sogre; davant l'avanç dels llatins va fugir cap al Peloponès, però fou detingut pels croats dirigits per Thierry de Loos (novembre del 1204) i enviat a Constantinoble on fou condemnat a mort per traïció (contra Aleix IV) i el van matar llençant-lo des de la part alta de la columna de Teodosi (desembre de 1204)

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Nicolle, David. The Fourth Crusade 1202-04: The betrayal of Byzantium (en anglès). Osprey Publishing, 2011, p. 25. ISBN 1849088217. 
  2. Nicolle, David. The Fourth Crusade, 1202-04 (en anglès). Osprey Publishing, 2011, p. 63. ISBN 1849083207. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aleix V Murzufle Modifica l'enllaç a Wikidata