Vés al contingut

Vilamarí (llinatge)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Família Vilamarí)
Escut d'armes dels Vilamarí

Els Vilamarí foren un llinatge de la noblesa catalana medieval possiblement oriünd del poble de Vilamarí (Pla de l'Estany). Documentats a partir de finals del segle xi, la seva descendència s'extingí a Catalunya en el segle xvi, si bé continuà a Itàlia.

Armes heràldiques[modifica]

Armes heràldiques: de gules, quatre pals d'argent (als armorials de Bernat de Llupià i Esteve Tamburini; els posteriors inverteixen els colors o presenten altres combinacions).

Possessions[modifica]

Foren senyors de Boadella d'Empordà i de Palau-saverdera, a l'Alt Empordà, i més tard de Palamós (Baix Empordà) i encara d'altres llocs. Foren residències del llinatge els castells-palaus gòtics de Boadella d'Empordà i de Palau-saverdera, conservats amb més o menys fortuna.

Prohoms destacats del llinatge[modifica]

Els membres més importants del llinatge foren bisbes de Girona i almiralls i capitans generals de l'armada de la Corona d'Aragó.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Arnald Plujà i Canals, Els Vilamarí i el castell de Palau-saverdera (palau als segles xiv, xv i xvi), Girona, Gràfiques Alzamora, 2003.
  • Bernat de Vilamarí (1292-1312) [i cols.], Lletres del Bisbe de Girona (segle xiv), ed. a cura de Jaume de Puig i Oliver i Josep M. Marquès i Planagumà, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans-Facultat de Teolologia de Catalunya-Ajuntament de Girona, 2007.
  • J. Badia i Homs, L'arquitectura medieval a l'Empordà, 2a ed., 2 vols., Girona, Diputació Provincial de Girona, 1985, vol. II-A, pp. 41-42 i [il.] 47 (castell de Boadella) i 302-303 i [il.] 306 (castell de Palau-saverdera).
  • F. del Campo i Jordà, Castells medievals: 88 guaites dels castlans de l'Alt Empordà, 2a ed., Figueres, Carles Vallès, 1991, pp. 35-36 (castell de Boadella).

Enllaços externs[modifica]