Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
«FIPRESCI» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Premi FIPRESCI».
Infotaula d'organitzacióFederació Internacional de la Premsa Cinematogràfica
Dades
Tipusorganització internacional
associació de crítics de cinema Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballcrítica de cinema Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialanglès i francès Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació4 juny 1930, Brussel·les Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaAndrei Plakhov (en) Tradueix (2006–2010)
Jean Roy (en) Tradueix (2010–2014)
Alin Taşçıyan (en) Tradueix (2014–2018)
Isabelle Danel (2018–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfipresci.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Fipresci Twitter (X): fipresci Modifica el valor a Wikidata

La Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica (FIPRESCI o Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) és l'associació internacional de crítics de cinema i periodistes cinematogràfics. Els seus objectius són promoure i desenvolupar la cultura lligada al cinema així com defensar els interessos de la professió, fet que significa, entre d'altres, lluitar per la llibertat i els estàndards ètics del periodisme cinematogràfic. Va ser fundada el 6 de juny de 1930 a Brussel·les per iniciativa de critics de cinema belgues i francesos.

La FIPRESCI està composta per critics de cinema, periodistes cinematogràfics i periodistes que pertanyen a associacions de cinema dels països que la integren. Actualment[Quan?] la FIPRESCI compta amb uns tres-cents membres.

Als diferents festivals de cinema que se celebren arreu del món, la FIPRESCI sol atorgar els seus propis premis (per exemple al Festival de Canes, al Festival de Cinema de Venècia o a la Berlinale). A més, des del 1999 cada any entrega un Grand Prix a la millor pel·lícula de l'any, per a donar suport al cinema més arriscat, original i personal. El premi s'entrega al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. D'altres premis són el premi europeu FIPRESCI i d'altres distincions destinades a reconèixer diferents categories del món del cinema.

Grand Prix de la FIPRESCI[modifica]

Presidents[modifica]

Diversos dels seus presidents han estat la britànica Dilys Powell (elegida el 1946), el nord-català Lluís Chauvet (als anys 50), Lino Micciché (80s i començaments dels 90), Derek Malcom (el president per més temps, deu anys, als 90), Michel Ciment (començaments dels 2000), Andrei Plakhov (elegit el 2005) i Jean Roy (actual, 2011)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]