Fenomen paranormal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els fenòmens paranormales o anòmals són aquells que no tenen una base psíquica determinada o d'origen fosc. Els seus estudiosos s'anomenen parapsicòlegs o metapsíquics.[1]

El terme "metapsicologia" fou inventat per Sigmund Freud per designar la psicologia per ell constituïda, considerada en la seva dimensió més teòrica. Els models conceptuals que elabora poden ser, per exemple, la ficció d'un aparell psíquic dividit en subestructures, la teoria dels instints, el procés de la repressió, etc.

Principals tipus de fenòmens paranormals[modifica]

Exorcisme[modifica]

Ritual amb nexes religiosos que es practica per dur a terme una expulsió de certes presències de sers anòmals que hagin posés alguna persona o objecte, com per exemple, una casa.

El ritual implica una sèrie d'oracions i d'ordres d'expulsió.

Psicofonia[modifica]

La psicofonia és el tipus de sons imperceptibles per l'oïda humana, però que poden ser enregistrats amb simples aparells electrònics com ara MP3, enregistradors de veu, o altres sistemes d'enregistrament.

Es tracta d'un tipus de comunicació amb certs éssers dels quals no percibim la seva presència, per tant estem parlant d'éssers paranormals que es comuniquen amb nosaltres mitjançant aparells electrònics.

Poltergeist[modifica]

El poltergeist és el fenomen el qual està vinculat amb la comunicació de certs éssers paranormals a través de sons, ombres, variacions notables de la temperatura, o altres alteracions perceptibles mitjançant els cinc sentits humans. També es pot percebre la presència d'aquest tipus de criatures mitjançant el moviment anòmal d'objectes.

Solen ser esdeveniments violents i de presència prolongada, és a dir, un cop es manifesta el poltergeist per primera vegada, la repetició d'aquest fenomen serà bastant freqüent i, en aquest cas s'haurà de recórrer a l'exorcisme per acabar amb la repetició del fenomen mencionat.

La ciència li atribueix una causa lògica, que és la següent: l'electricitat estàtica, els camps electromagnètics, l'aire ionitzat, els ultrasons o els infrasons, i al·lucinacions a causa d'intoxicació, però els testimonis del poltergeist diuen que no se li pot atribuir una base científica a aquest tipus de fenomen paranormal, ja que mencionen que cap de les característiques de la presència d'un poltergeist pot ser explicada per cap de les causes anteriors.

Xenoglòssia[modifica]

Manuscrit amb lletres xineses escrit per un nen alemany.

Fenomen en què algunes persones poden expressar-se en idiomes aliens tant gràficament com oralment, sense haver adquirit cap coneixement relacionat amb l'idioma. També hi ha casos de persones que han començat a expressar-se gràficament (per escrit) amb caràcters diferents als del propi idioma.

Espiritisme[modifica]

Doctrina que defensa l'existència de certs tipus d'éssers d'existència inexplicable a causa que no reben cap suport científic o lògic. Són creences que avalen la possibilitat de comunicació entre un esperit i el món corporal.

També és una filosofia que estudia l'impacte de la preocupació que té el món amb aquests fets paranormals en la societat.

Possessió[modifica]

La possessió consisteix amb la captació portada a terme per un esperit de manera que aquest es transforma amb el controlador del cos físic d'una persona o objecte i la pròpia consciència de la persona posseïda en el cas que sigui una persona, queda anul·lada, de manera que no pot controlar les emocions, els moviments, i el mateix coneixement. En el cas que sigui un objecte el subjecte posseït, com per exemple Annabelle, que és una història real que conta la història d'una nina posseïda per la seva antiga propietària que es va morir en circumstàncies injustes, i fa pagar als culpables amb fenòmens possessió i de poltergeist.

Clarividència[modifica]

Fenomen en el qual diverses persones afirmen haver rebut informació gràfica i pensaments aliens sense cap mena de nexe físic amb emissor d'informació. També es denomina clarividència un sisè sentit que ens permet percebre presències no físiques.

Precognició[modifica]

Capacitat de preveure fets futurs, vinculada amb relacions amb éssers paranormals de caràcter mental, de manera que es duu a terme una relació espiritual mental, sovint mentre el subjecte està en la fase de descans profund. El contacte es duu a terme mitjançant el somni, visualitzant en el somni fets que han d'ocórrer en el futur. Aquest fenomen es representa mitjançant la piràmide blanca, el nom original de la qual és Piràmide d'Amenemhet II, amb un ull a la part superior de l'estructura.

Fantasma[modifica]

Vinculem els fenòmens estudiats amb criatures paranormals, o éssers imperceptibles pels nostres cinc sentits.

El fantasma és un d'aquests éssers inexplicables científicament.

Quan parlem d'un fantasma, ens referim al que es desprèn del cos d'un ésser determinat quan aquest ha mort.

Parapsicologia[modifica]

Investigació de fenòmens paranormal mitjançant l'ús de mètodes científics.

Cal remarcar que és un àmbit que no rep el suport científic, ja que estudia fenòmens que no tenen explicació demostrable mitjançant mètodes científics, però, volem mencionar que el fet que les conclusions obtingudes d'aquests estudis no rebin el suport de la comunitat científica no vol dir que els estudis no es puguin dur a terme mitjançant investigacions realitzades amb mètodes científics.

OVNI[modifica]

Un OVNI és un objecte volador no identificat, que, generalment, quan en parlem, ens referim a les naus extraterrestres.

Quan ens referim a extraterrestre, ens referim a un ser extern al planeta Terra, la qual cosa fa que se li atribueixi la categoria de ser paranormal.

Referències[modifica]

  1. «Fenòmens Paranormals - Treball de recerca» (docx.). Jaume Bardí Botella, Meritxell Bayerri García, 18-06-2015.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fenomen paranormal