Ferroferrihornblenda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFerroferrihornblenda
Fórmula química☐Ca₂(Fe₄2+Fe3+)(Si₇Al)O22(OH)₂
Epònimhornblenda, Ferrós i Fèrric Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Traversella, Traversella, Vall de Chiusella, Districte de Canavese, Província de Torí, Piemont, Itàlia
Classificació
Categoriasilicats > inosilicats > amfíbols
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 9,9307(1) Å; b = 18,223(5) Å; c = 5,3190(3) Å; β = 104,857(1)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialgrup espacial C2/m Modifica el valor a Wikidata
Colorverd fosc
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-054
SímbolFfhbl Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ferroferrihornblenda és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup del nom arrel hornblenda. L'arrel hornblenda va ser proposada l'any 1789 per Abraham Werner Gottlieb a partir d'un vell terme alemany per a minerals foscos sense valor del mineral i de blenda, que significa enganyar. El prefix ferroferri està en línia amb les directrius de la nomenclatura més recent dels amfíbols.

Característiques[modifica]

La ferroferrihornblenda és un amfíbol de fórmula química ☐Ca₂(Fe₄2+Fe3+)(Si₇Al)O22(OH)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

El mineral va ser descrit originalment per Luigi Colomba l'any 1914 com a speziaïta, un nom mai va aprovar per l'IMA, i desacreditada per Leake l'any 1978, convertint-se en una varietat d'hornblenda. El terme "speziaïta" no ha de ser considerat com a sinònim de la ferriferrohornblenda.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Traversella, a la vall de Chiusella, a la província de Torí (Piemont, Itàlia), on sol trobar-se associada a altres minerals com: tremolita, quars, magnesiohastingsita i hastingsita. És l'únic indret on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Ferro-ferri-hornblende» (en anglès). Mindat. [Consulta: 5 novembre 2016].