Festa Major de Reus

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:11, 4 feb 2009 amb l'última edició de Jordicollcosta (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
El Gegants de Reus
El Gegants de Reus

La Festa Major de Sant Pere és considerada la festa gran de Reus. Declarada Festa d'Interès Nacional per la Generalitat, té desenes d'actes, els quals giren al voltant de la tronada.

Té lloc el dia 29 de juny. Tot i que les festes comencen per la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny,amb l'arribada del foc del Canigó, el pregó, la cercavila de foc dels diables i la primera tronada; els actes festius comencen la vigília de Sant Pere, el dia 28 de juny, amb l'anada a Completes de tots els grups festius i de les autoritats. En tornar a la Plaça Mercadal s'avia la segona tronada de la Festa i tot seguit focs d'artificis.

La setmana d'actes culmina la vigília de Sant Pere, el 28 de juny, amb l'anada a completes a la Prioral de Sant Pere del Seguici Festiu de Reus i les autoritats. A la tornada s'engega la segona tronada i esclata un castell de focs que donen pas a un seguit de revetlles per diversos punts de la ciutat que s'estiren fins a la matinada i que acaben amb les 7 del matí a la Plaça Mercadal amb les matinades, els trons dels "despertar Reus" i la rave al mig de la plaça que dura fins a les 10, moment en què s'obren les portes del campanar i es poden començar les visites. A les 11 del matí esclata la tercera tronada i al mig de la Plaça Mercadal hi ha l'actuació de lluïment dels grups festius. En acabat, l'actuació castellera amb els Xiquets de Reus.

L'Àliga de Reus
Basilisc de Reus

Al vespre del 29 de juny es torna a concentrar el Seguici Festiu, les autoritats i la ciutadania a la Plaça Mercadal per anar en seguici fins a la Prioral a buscar la imatge del Patró a la Prioral, que es portada en processó fins a la Plaça Mercadal i just en el moment que s'atura davant de l'Ajuntament s'engega la darrera Tronada. Després el Seguici retorna a la Prioral i esdevé l'entrada de la Imatge a l'església, moment en el qual tots els elements alhora esclaten a ballar. Com a col·lofó a les festes els gegants bicentenaris i l'Àliga tornen a la Plaça a fer les darreres ballades i finalment una carretillada dels diables tanca la Festa.