Dia de la Hispanitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Festa Nacional d'Espanya)
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia de la Hispanitat
Imatge
Tipusaniversari Modifica el valor a Wikidata
EpònimCristòfor Colom Modifica el valor a Wikidata
Commemoraprimer viatge de Colom
descobriment d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Diasegon dilluns d'octubre Modifica el valor a Wikidata
EstatVeneçuela, Estats Units d'Amèrica, Colòmbia i Costa Rica Modifica el valor a Wikidata

El Dia de la Hispanitat o Festa Nacional d'Espanya[1] commemora les efemèrides històriques del Descobriment d'Amèrica per part de Cristòfor Colom i els Reis Catòlics després de la signatura de les Capitulacions de Santa Fe. La celebració té lloc cada 12 d'octubre, on se celebra una desfilada militar al qual assisteixen el rei d'Espanya amb la família reial i els representants més importants de tots els poders de l'Estat, a més de la majoria dels presidents de les autonomies espanyoles.

El Descobriment d'Amèrica el 1492 va ser transcendental per a la història d'Espanya i el 12 d'octubre s'ha considerat com un dia memorable perquè a partir de llavors es va iniciar el contacte entre Europa i Amèrica, que va culminar amb l'anomenat eufemisme «trobada de dos mons», que transforma les visions del món i les vides tant d'europeus com d'americans, ja que va ser l'inici de la Colonització europea d'Amèrica.

Día de la Raza[modifica]

També es coneix com a Día de la Raza, especialment avui en dia a Hispanoamèrica, o Columbus Day als Estats Units. En aquesta data es recorda l'albirament de terra (del que posteriorment es coneixeria com a Amèrica) pel mariner Rodrigo de Triana el 1492, sota el comandament de Cristòfor Colom.

El terme Día de la Raza (català: Dia de la raça) fa referència al naixement d'una raça, cultura o identitat fruit del mestissatge dels amerindis i els colonitzadors europeus.[2]

Celebració del Día de la Raça, Plaza de Mayo, Buenos Aires, 1929

El dia va ser per primer cop celebrat a Mèxic per iniciativa de José Vasconcelos, titular de la secretaria d'educació.

Aquesta data va ser instituïda com a festa nacional a diversos països d'Hispanoamèrica, com s'assenyala a continuació:

A Espanya, aquesta data es conegué també com Día de la Raza entre el 1918 (per decret d'Alfons XIII i Antoni Maura) i el 1958, quan va canviar la seua denominació oficial per la de Día de la Hispanidad (en castellà)[4]

Coincideix amb la festa de la Mare de Déu del Pilar, patrona de Saragossa, d'Aragó i de la Hispanitat.

Dia de la Hispanitat a Espanya[modifica]

Amb la reforma de l'Estatut dels treballadors espanyol feta el 1991 no va ser inclosa als tres festius inamovibles.

Els actes commemoratius fets durant aquesta festa nacional espanyola estan regulats pel Reial decret 862/1997, de 6 de juny, del Ministeri de Defensa.[5]

Referències[modifica]

  1. Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 12. ISBN 84-930048-0-4. 
  2. Ezama Gil, Ángeles. La Infanta Eulalia de Borbón: Vivir y Contar la Vida. PRENSAS UNIVERSITARIAS DE ZARAGOZA, 2009. ISBN 9788492774081. 
  3. Ernesto Mario Barreda «Día de la Raza, 12 de octubre de 1915». La Nación [Buenos Aires], 12-10-1935.Citado por Monseñor Zacarías de Vizcarra «Origen del nombre, concepto y fiesta de la Hispanidad». El Español. Semanario de la política y del espíritu [Madrid], 07-10-1944 [Consulta: 15 octubre 2010].
  4. Afiche de 1943
  5. Vernet i Llobet, Jaume «Símbolos y fiestas nacionales en España». Teoría y realidad constitucional, 12-13, 2003, pàg. 110. ISSN: 1139-5583.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia de la Hispanitat