Filosofia contemporània

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Part of "School of Athens" by Raphael (Raffaelo Sanzio, 1483-1520)
Antiga
Medieval
Renaixentista (humanisme)
Moderna (il·lustració)
Filosofia contemporània
Filosofia postmoderna
Per cultura:

La filosofia contemporània és el nom que reben els diferents corrents filosòfics de la filosofia del segle XIX, la filosofia del segle XX i posteriors. No tenen uns trets homogenis, ja que l'època és el criteri d'agrupació. Els pensadors acostumen a ser professionals (amb la carrera corresponent) que fan recerca, divulgació o altres tasques.

Característiques[modifica]

La majoria de pensadors pateixen l'anomenat gir lingüístic, que consisteix a replantejar-se el significat dels termes filosòfics més habituals de la història de la filosofia. La filosofia del llenguatge es torna una branca necessària per a totes les altres, ja que per parlar d'un problema es comença definint els termes, amb totes les connotacions i canvis històrics.

Si bé la filosofia cedeix camps a la ciència empírica (com, per exemple, el paper de la física o la psicologia), alhora també es torna una matèria auxiliar per a totes les disciplines: el bagatge teòric que les fonamenta. Per tant, es parla de filosofia del dret, de l'educació...

Les qüestions bàsiques ja no són ontològiques sinó pràctiques o de sentit i per tant pertanyents a l'ètica. La majoria de corrents ètics contemporanis tracten l'ésser humà com a ciutadà i tracten de respondre als nous reptes com la convivència intercultural, el civisme, els dilemes biomèdics, l'ús de la tecnologia o la democràcia. Al segle XXI, ha resorgit amb força l'estudi de la ment per l'auge de la ciència cognitiva.

Corrents més destacats[modifica]

Taula cronològica dels principals filòsofs de l'edat contemporània[modifica]

Peter Sloterdijk Saul Aaron Kripke John Searle Richard McKay Rorty Jacques Derrida Jürgen Habermas Noam Chomsky Hilary Putnam Michel Foucault Gilles Deleuze Jean-François Lyotard Thomas Kuhn John Rawls Paul Grice Albert Camus Emil Cioran Willard Van Orman Quine Simone de Beauvoir Maurice Merleau-Ponty Hannah Arendt Jean-Paul Sartre María Zambrano Alarcón Theodor Wiesengrund Adorno Karl Popper Alexandre Kojève Ernest Nagel Jacques-Marie Émile Lacan Hans-Georg Gadamer Herbert Marcuse Rudolf Carnap Martin Heidegger Ludwig Wittgenstein José Ortega y Gasset Max Scheler Bertrand Russell Miguel de Unamuno y Jugo Rudolf Steiner Henri Bergson Edmund Husserl


Portal

Portal: Filosofia