Fira de Sant Josep

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentFira de Sant Josep
Tipusfira Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMollerussa (Pla d'Urgell) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfira.com… Modifica el valor a Wikidata

La Fira de Sant Josep, reconeguda com a Fira Catalana de la Maquinària Agrícola, és una fira agrícola anual que se celebra cada mes de març a la capital del Pla d'Urgell, Mollerussa, des de l'any 1872,[1] considerada una de les més importants d'Espanya.[2][3][4]

Història[modifica]

Creació i primers anys[modifica]

El seu naixement va ser conseqüència d'un dinamisme local que responia a les demandes del creixement del sector agrícola, un cop finalitzades les obres de construcció del Canal d'Urgell, a més del creixement comercial, industrial i demogràfic per l'arribada del ferrocarril.[1] Va ser en aquest marc que es decidí l'any 1872 per part de l'ajuntament i atenent a una iniciativa popular, la creació de la primera fira d'agricultura i ramaderia de Mollerussa com a fira de bestiar i agricultura.[3] Aquesta fira estava complementada amb una altra el mes d'agost que va ser suprimida temps després.[5]

El 1885 es decideix establir la fira el 19 de març, en honor de Sant Josep. Aquesta data ajudava que més comerciants forasters poguessin vendre a la fira i situava la celebració en unes dates on no hi havia cap altre certamen firal a la zona.[5]

Evolució fins a l'actualitat[modifica]

Cap als anys 10 del s.XX ja era una de les fires més reconegudes de la zona de l'Urgell [5] tot i que en la dècada dels 20 va sofrir una petita crisis a causa de la glossopeda.[5] Durant la Guerra Civil la fira no s'aturà, tot i que el 1938 amb la línia de front al riu Segre, es va reduir el nombre de visitants i expositors. La recuperació després de la postguerra va ser ràpida i l'any 1950 s'incorporà la maquinària agrícola dins el certamen firal,[5] arran de l'aparició del tractor en la industrialització del camp.

Deu anys després, el 1960, es va anul·lar la part ramadera de la fira per a dedicar-se, des d'aquell moment i fins a l'actualitat, a la maquinària agrícola. Aquell any també s'amplia el nombre de dies de celebració de la fira fins a tres. El 1966 se celebrà per primer cop la Setmana d'Estudis Agropecuaris que ha acabat derivant en les actuals jornades tècniques que tenen lloc durant la setmana de la fira.[6]

Els anys 80 tenen un pes important dins la fira, ja que es crea el Saló de l'Automòbil i el 1985, amb la inauguració del pavelló firal, s'amplia encara més el ventall de la fira, donant lloc a que diverses empreses locals i/o del sector serveis, a més a més de entitats públiques, disposessin d'un estand dins el pavelló. En aquella època va ser habitual veure directors d'empreses agrícoles internacionals com Deere and Company visitant la fira[5] o fins i tot el president del Govern, Adolfo Suárez, que va inaugurar el certamen l'any 1980. Com a curiositat, l'any 1983 l'organització va voler esbrinar la previsió meteorològica pels dies de la fira i per aquest motiu van contractar una empresa prestigiosa dels Estats Units. La fiabilitat va quedar en dubte, ja que no van encertar el seu pronòstic.[7]

En l'actualitat, la fira es segueix desenvolupant pels volts del 19 de març, festivitat de Sant Josep. Com a certamen multisectorial, en destaca l'exposició de maquinària agrícola i altres complements per l'agricultura i la ramaderia.[8] També en destaquen els pavellons firals amb estands de diverses empreses i entitats del territori i el Saló de l'Automòbil, ubicat a les piscines municipals.[8] Les jornades tècniques i les parades d'artesania completen el programa anual de la fira de Sant Josep.

Saló de l'Automòbil[modifica]

L'any 1950 diverses concessionàries locals exposaven camions i automòbils durant els dies de la fira.[5] La seva presència, tot i que hi va haver alguns intents de potenciar-la, va ser poc important fins a l'any 1981 quan es crea l'actual Saló de l'Automòbil. Aquest espai es va situar a les piscines municipals i va ser el factor que va transformar la fira en un certamen multisectorial i adreçat a tots els públics.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Fira de Sant Josep». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Mollerussa acoge una nueva edición de la Fira de Sant Josep». La Vanguardia. [Consulta: 28 octubre 2015].
  3. 3,0 3,1 Matas, Rosa. «La Fira de Sant Josep porta 12 milions a Mollerussa». El Periódico de Catalunya. [Consulta: 28 octubre 2015].
  4. «En línea ascendente». Agrotécnica, abril 2000. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente d'Espanya. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 30 octubre 2015].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 Aldomà, Ignasi. Fira de Sant Josep. 125 anys. Pagès Editors, p. 142. ISBN 84-7935-401-1. 
  6. «145a Fira de Sant Josep - Jornades tècniques». Fira de Mollerussa. Arxivat de l'original el 2017-03-07. [Consulta: 3 abril 2017].
  7. Polo Silvestre, Miquel. Fires i mercats de Mollerussa. Primera. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, març de 2003, p. 365. 
  8. 8,0 8,1 «Fira de Sant Josep 2017 Mollerussa: La feria catalana de la maquinaria agrícola, Lleida». PortalFerias.com. Arxivat de l'original el 2019-01-06. [Consulta: 8 maig 2017].

Enllaços externs[modifica]