Fira de mostres

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una fira de mostres és un certamen periòdic en el qual empreses o entitats d'una mateixa activitat comercial exposen els seus productes. Les fires també es coneixen com a salons quedant reservat el terme fira de mostres per designar exposicions generalistes en què es mostren productes de diferents indústries. Si les primeres estan dirigides al públic professional, les segones s'orienten al visitant profà.

Les fires convoquen a expositors d'un mateix sector constituint un excel·lent punt de trobada entre els fabricants i els seus clients. En elles, les companyies presenten les seves últimes novetats i realitzen demostracions de producte doncs disposen de l'espai i el temps suficient per a això. Entre els avantatges que obté l'expositor de participar en una fira destaquen les següents:

  • Realitza un gran nombre de nous contactes professionals en breu espai de temps.
  • Pot tractar amb els seus clients en un ambient distès apropiat per a la Promoció de vendes de productes i a les relacions públiques.
  • Coneix amb poc esforç les novetats presentades pels seus competidors en exercir també una funció de visitant.
  • Introdueix i testa nous productes o serveis.

Per la seva banda els avantatges que obté el visitant són: Visita en poc temps a un bon nombre de proveïdors (reals o potencials). Es fa una idea clara de l'estat de la tècnica en un sector que li concerneix professionalment.

És important destacar, però, que les fires no estan estrictament destinades a la venda de producte encara que, de vegades, si s'aconsegueixen tancar contractes en aquesta. La seva funció és més aviat la d'establir relacions amb els clients i realitzar nous contactes comercials als quals es visitarà amb posterioritat.

Amb el desenvolupament de l'economia i la globalització dels mercats, el nombre de certàmens s'ha multiplicat oferint un panorama firal cada vegada més extens i diversificat. Així, trobem fires de sectors tan variats com: electrònica, logística, turisme, maquinària, construcció, etc. Els ajuntaments promocionen la celebració d'aquests certàmens en recinte firal de la seva propietat (o pertanyents a empreses mixtes) encoratjats pels ingressos que generen tant de manera directa (estands i consums dins de la fira) com indirecte, ja que atrauen molts de visitants que realitzen consums en hostaleria, transport, oci, etc.

El període firal s'aprofita a més, per a la celebració de diverses activitats d'interès per al sector com ara fòrums, conferències, jornades tècniques, tasts de productes, desfilades, etc.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fira de mostres Modifica l'enllaç a Wikidata