Foldit

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de programariFoldit
Foldit screenshot 2.jpg
Desenvolupador(s) Universitat de Washington
(Center for Game Science, Departament de Bioquímica)
Versió inicial 8 de maig del 2008
Estat actual Actiu (Beta perpetu)
Sistema operatiu Multiplataforma
(Microsoft Windows, Mac OS X, Linux)
Plataforma Linux, Windows i macOS
Mida ~43 MB
Disponible en
Tipus Videojoc de trencaclosques, plegament de proteïnes
Llicència Gratuït per usos acadèmics sense ànim de lucre[1]
Més informació
Lloc web http://fold.it/
Modifica dades a Wikidata

Foldit és un videojoc de trencaclosques en línia centrat en el plegament de proteïnes. Forma part d'un projecte d'investigació experimental i fou desenvolupat pel Center for Game Science de la Universitat de Washington en col·laboració amb el Departament de Bioquímica de la mateixa universitat. L'objectiu del joc és plegar l'estructura d'una sèrie de proteïnes de la millor manera possible, fent servir les eines que apareixen al joc. Les solucions que aconsegueixen més punts són analitzades pels investigadors, que determinen si existeix alguna configuració estructural nativa (o estat natiu) que es pugui aplicar a les proteïnes corresponents a la «vida real». Aleshores, els científics fan servir aquestes solucions per resoldre problemes a la «vida real», com ara lluitar contra malalties i eradicar-les o crear innovacions biològiques. Aquest joc és un dels exemples paradigmàtics de ludificació aplicada a l'àmbit de la recerca científica.

Assoliments[modifica]

  • L'any 2011, es va convidar als usuaris registrats al joc (en aquell moment eren 240.000) a configurar l'estructura d'un enzim associat al virus del SIDA. Gràcies a les mecàniques de joc aplicades a la investigació científica, els jugadors van resoldre en tres setmanes un problema al qual científics d'arreu s'havien enfrontat durant més de 15 anys.[2][3]
  • L'any 2012, la revista de divulgació científica Scientific American va publicar que els jugadors de Foldit havien aconseguit per primera vegada el redisseny d'una proteïna gràcies al proveïment participatiu.[4][5]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Foldit Standalone | Express Licensing | UW C4C».
  2. «Crystal structure of a monomeric retroviral protease solved by protein folding game players». NATURE STRUCTURAL & MOLECULAR BIOLOGY, setembre 2011 [Consulta: 3 febrer 2014].
  3. «Gamers Decode AIDS Protein That Stumped Researchers For 15 Years In Just 3 Weeks». The Huffington Post [Consulta: 3 febrer 2014].
  4. Marshall, Jessica «Online Gamers Achieve First Crowd-Sourced Redesign of Protein». Scientific American, Gener 2012 [Consulta: 3 febrer 2014].
  5. «Increased Diels-Alderase activity through backbone remodeling guided by Foldit players». NATURE BIOTECHNOLOGY [Consulta: 3 febrer 2014].