Folk punk

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de gènere musicalFolk punk
Orígens estilístics Hardcore, punk, folk rock, folk metal, folk
Orígens culturals 1980s
Instruments típics Guitarra elèctrica - Baix - Bateria - Gaita - Flauta - Instruments tradicionals
Popularitat al Mainstream Europa, però fora del mainstream.
Origen Regne Unit
Creació 1985
Subgèneres
Celtic punk
Altres temes
Categoria:Punk, Categoria:Rock
Modifica dades a Wikidata

El folk punk o folk hardcore és un subgènere del punk caracteritzat per la utilització d'instruments tradicionals de les cultures de què provenen els músics.[1][2]

Orígens i història[modifica]

Els primers a utilitzar instruments tradicionals sobre una base de punk rock van ser els escocesos The Skids, qui el combinaven amb música tradicional celta, fent lloc així al posteriorment anomenat celtic punk. Açò va ser continuat per molts altres grups, com The Pogues, The Dubliners o The Clancy Brothers, encara que la majoria van aparèixer abans del moviment hardcore.

L'actual fusió de música tradicional amb hardcore s'utilitza generalment per a fer reclames culturals, tal com fan alguns grups com Blowzabella, Vale Tudo, Warsaw Village Band (música polonesa) o Obrint Pas (música valenciana). Encara queden àdhuc algunes reminisciències del celtic punk a grups com Dropkick Murphys o Flogging Molly.

Actualment però, es coneix com a folk punk al corrent musical creat als Estats Units, que mescla el folk tradicional americà amb el punk rock. Així podem trobar bandes com Violent Femmes (els pioners del gènere), Ghost Mice, Andrew Jackson Jihad o Defiance, Ohio.

Característiques[modifica]

Com ja s'ha esmentat, el folk punk es tracta d'una mescla de hardcore punk i folk de qualsevol poble, generalment el d'origen dels músics. Per això, se l'utilitza per a fer reclames relacionades amb la cultura, tals com l'independentisme o la reivindicació d'altres sistemes.

Dins el moviment folk punk americà és habitual l'absència d'elements elèctrics com amplificadors o micròfons, i l'ús de mandolines, harmòniques, instruments de corda (com violins o contrabaixos) i acordions. També s'ha d'esmentar les lletres de les cançons, que solen ser de caràcter anarquista o d'esquerra radical i freqüentment s'enfoquen des d'un punt de vista personal. Degut a les seves arrels folk, els temes solen parlar de resistència de la classe obrera i resistència social contra elements com el capitalisme o la industrialització moderna. És comú l'ús de termes i conceptes propis del punk com el DIY o el veganisme.

Influències[modifica]

El folk punk està influenciat pel hardcore punk i la música autòctona; però els veritables inspiradors de la fusió van ser els músics de folk rock i folk metal, aquests últims especialment per al celtic punk.

Grups de folk punk[modifica]

Referències[modifica]