Forca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Execució a la forca».
Forca al costat d'un munt de compost

La forca és una eina amb un mànec llarg i amb llargues puntes en nombre generalment de 2 a 6 separades. S'utilitza per aixecar i llençar materials lleugers com palla, fulles i altres materials agrícoles. Les forques poden ser fetes de fusta o metall o la combinació de tots dos.

Als Països Catalans les forques es fan tradicionalment amb fusta de lledoner a través d'un llarg procés que comença amb donar-li la forma amb les branques encara unides de l'arbre i acaba amb un procés d'adobat que implica la immersió en aigua de la forca.[1][2][3] Encara que sigui una eina amb una certa decadència es comercialitzen forques de lledoner com objecte ornamental.

A Catalunya la fabricació de forques de lledoner és una indústria tradicional del poble d'Alentorn dins el municipi d'Artesa de Segre a la comarca de la Noguera.[4]

No s'ha de confondre amb un dels tipus de fanga que té una altra utilitat, la de remoure la terra.

Moltes colles de diables usen les forques modificades per a sostenir-hi productes pirotècnics durant els correfocs.

Referències[modifica]

  1. Revista Mètode. El lledoner, l’arbre de les forques. Ferran Zurriaga
  2. Compendio de historia natural: escrito para uso de los maestros. Librería de Juan Bastinos é Hijo, 1868, p. 562–. 
  3. Henri Louis Duhamel de Monceau; Henri Louis Duhamel du Monceau Tratado del cuidado y aprovechamiento de los montes y bosques: Corta, poda, beneficio y uso de sus maderas y leñas. por D. Joachin Ibarra, 1773, p. 211–. 
  4. Francesc Gurri Serra; Francesc Gurri Catalunya de poble en poble. L'Abadia de Montserrat, 1998, p. 62–. ISBN 978-84-7826-974-7. 


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Forca