Fossa marina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una fossa marina és una depressió submarina, llarga, estreta i molt profunda, limitada per marges abruptes. Les màximes profunditats marines són el que s'anomenen fosses marines o fosses oceàniques. Les fosses marines es troben, normalment, a la vora dels grans relleus continentals o de grans arcs d'illes, sovint volcàniques. Representen les cavitats més profundes del fons marí. Les fosses marines ocupen una petita part de la superfície terrestre, aproximadament l'1%, a partir dels 6.200 m de profunditat. Formen part d'una zona particularment inestable de la superfície terrestre, amb una forta intensitat dels sismes i una gran activitat volcànica.

Si bé hi ha fosses marines en tots els oceans, les més profundes es troben sota l'oceà Pacífic, on sis són les fosses que aconsegueixen més de 10.000 m de profunditat. La fossa marina més profunda és la Fossa de les Marianes, que supera els 11.033 m de profunditat. En aquests llocs submarins, la temperatura de l'aigua és molt baixa, però igualment hi ha una gran varietat de flora i fauna que s'adapta a les condicions de l'ambient.

Les fosses marines són producte del moviment de les places tectòniques. Quan les plaques convergeixen, col·lideixen i es desplacen introduint-se una sota l'altra es forma la depressió de la superfície donant lloc al fet que el sòl s'enfonsi notablement formant així fosses marines.

Entre les zones abissals més profundes hi ha:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fossa marina