Profunditat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Profunditat (desambiguació)».
Profunditat del mar detectada amb una sonda

Es denomina profunditat o fondària a la distància d'un element respecte a un pla de referència pel general horitzontal,[1] quan aquest element es troba per sota de la referència.[2] Quan passa el contrari s'anomena elevació, nivell o simplement alçada. Els terrenys que es troben més profunds s'anomenen fosses , tant si són marines com terrestres.

Exemples :

  • En tecnologia, la profunditat d'un forat, en relació a la superfície d'una peça de treball.
  • En geologia, la profunditat d'un pou en relació amb la superfície de la Terra.
  • La profunditat del mar en un punt determinat de la superfície d'aquest.[3]
  • La profunditat d'un vaixell o elements buits (per exemple, tasses, lavabos). Segons el tipus es mesurarà contra una vora superior o d'una especial o el nivell d'ompliment actual.
  • Una ferida profunda, basada en la superfície del cos.

Dimensió d'objectes[modifica]

Un paral·lelepíped amb cotes a les tres dimensions: amplària, alçària i fondària.

En objectes multidimensionals, sovint el concepte de profunditat d'un eix longitudinal s'utilitza per distingir sense ambigüitat entre aquests eixos. En general, s'agafa la longitud perpendicular a la superfície frontal real o imaginària o el front de "tornada", tal com ho veu l'observador (sense importar la magnitud comparada amb les altres mides).[4]

Exemples :

  • A la vida quotidiana, les dimensions de tot allò que té una part frontal (un moble, un electrodomèstic, un equip informàtic, etc.), se solen especificar amb amplària, alçària i fondària (ample x alt x profund). Per exemple, en aquest context, es parla de l'amplada dels prestatges i de la profunditat d'un moble com una mesura que complementa la superfície frontal visible d'un espai-eix per a la descripció de les tres dimensions.
  • La profunditat de la trama d'un teixit, per a diferenciar una part en una de les dues dimensions, (d'una superfície que és mòbil i que si es tingués en compte el tipus de teler pot estar en una posició horitzontal o no).[5]

Dimensió abstracta[modifica]

Com extensió de la noció física de profunditat, també s'utilitza de forma abstracta. Per exemple es pot emprar per a definir el nivell a què arriba un estudi o una obra literària: ho tracta l'autor en profunditat, o només de forma superficial.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.190. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 
  2. «Profunditat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Profunditat». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. Les dimensions a ciència per a tothom
  5. Espacio y profundidad

Enllaços externs[modifica]