Fouquieria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFouquieria Modifica el valor a Wikidata

Fouquieria splendens Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaFouquieriaceae
GènereFouquieria Modifica el valor a Wikidata
Kunth[1]
Tipus taxonòmicFouquieria formosa Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims

Fouquieria és un gènere d'11 espècies que viuen en els deserts. És l'únic gènere dins la família Fouquieriaceae. Aquest gènere inclou Fouquieria splendens i Fouquieria columnaris. Tenen les tiges semisuculentes amb espines i fulles a la base. No estan emparentats amb els cactus i no s'hi assemblen gaire; les espines són relativament més primes i les seves fulles més grosses.

Són plantes originàries del nord de Mèxic i els estats dels Estats Units fronterers amb ell: Arizona, sud de Califòrnia, Nou Mèxic, i parts del sud-oest de Texas, en turons baixos i àrids.

L'ètnia ameríndia seri de Mèxic n'identificava tres espècies: jomjéeziz o xomjéeziz (F. splendens), jomjéeziz caacöl (F. diguetii), i cototaj (F. columnaris).[2]

Aquest gènere rep el nom del metge francès Pierre Fouquier (1776-1850).

Classificació[modifica]

Les espècies de Fouquieria no tenen una particular semblança amb altres grups de plantes; l'evidència genètica mostra que pertanyen a l'ordre de les ericals.

Ecologia[modifica]

Fouquieria shrevei és un endemisme de la conca de les Cuatro Ciénegas a Mèxic, té bandes resinoses verticals i mostra gipsofília, (creix en llocs amb molt guix).

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Còpia arxivada». Germplasm Resources Information Network: Fouquieria', 17-09-1996. Arxivat de l'original el 2012-10-11. [Consulta: 9 gener 2013].
  2. Felger, Richard S.; Mary B. Moser. People of the Desert and Sea: Ethnobotany of the Seri Indians. Tucson: University of Arizona Press, 1985. ISBN 0-8165-0818-6. 

Enllaços externs[modifica]