Francesc Ignasi Alzina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Ignasi Alzina
Biografia
Naixement2 febrer 1610 Modifica el valor a Wikidata
Gandia Modifica el valor a Wikidata
Mort30 juliol 1674 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Manila (Filipines) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, teòleg, missioner Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Francesc Ignasi Alzina (Gandia, la Safor, 2 de febrer de 1610 - Filipines, 30 de juliol de 1674) va ser un jesuïta i missioner valencià. Entrà en la Companyia de Jesús el 1624, i el 1632 anà a les Filipines, on professà el 1643. Allí fou rector de parròquia a les illes de Leyte i Samar, de les Visayas, durant trenta-cinc anys. Va escriure una sèrie de manuals pràctics per a missioners i alguns devocionaris en llengua visaya. La seua obra principal, Historia natural del sitio, fertilidad y calidad de las islas, e indios de Bisayas, preparada per a la seua edició el 1668, per algun motiu no s'arribà a imprimir, i ha romàs inèdita, conservada en manuscrits i coneguda només per uns pocs estudiosos fins a dates recents. Es tracta de la relació més detallada de les que es van fer d'una regió de les Filipines, la seua flora i fauna, els costums dels pobladors, l'organització social, la literatura, les creences precristianes i altres informacions històriques, lingüístiques i etnològiques, acompanyades de dibuixos acolorits.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Anderson, Gerald H. Biographical Dictionary of Christian Missions (en anglès). Wm. B. Eerdmans Publishing, 1999, p. 9. ISBN 9780802846808. 
  2. Murillo Velarde, Pedro. Historia de la provincia de Philipinas de la Compañía de Jesús (en castellà). Manila: Imprenta de la Compañía de Jesús, 1749, p. 353.