Francesc de Paula de Dusai i de Marí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc de Paula de Dusai i de Marí
Biografia
Naixement(es) Francisco de Dusay y de Mari Modifica el valor a Wikidata
1758 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort5 octubre 1825 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
President Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona
1820 – 1824
← Joan Antoni Desvalls i d'Ardena
Regidor de l'Ajuntament de Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
PareFrancesc Fèlix de Dusai i de Fiveller Modifica el valor a Wikidata

Francesc de Paula de Dusai i de Marí (Barcelona, 1758 - Ídem, 5 d'octubre de 1825) fou un químic català. Baró de Bestracà i 1r marquès de Monistrol d'Anoia.[1]

Era fill de Francesc de Dusai i de Fiveller. Durant 35 anys va estar vinculat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, primer com a secretari general (1789-1804) i després vicepresident (1820-1824).[2][3] Va presentar estudis sobre la metal·lúrgia (1787), el platí (1788), sobre l'art de la fabricació del vidre (1792) i sobre l'acadèmic i artista Joan González Figueras (1800). També va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1796).[4]

Pertanyia a la noble família catalana dels Dusai (o Usall), que va tenir diversos membres il·lustres al llarg de la història: per exemple, al segle xii, a Ramon d'Usall, bisbe de Girona; i al segle xiii a Eimeric d'Usall, ambaixador i familiar del rei Jaume el Just; i altres que van exercir importants responsabilitats, com ara: veguer, virrei de Sardenya, Diputat general de Catalunya, o Conseller en cap de Barcelona.

Amb la finalitat de distingir a la seva família, el rei Carles IV, li va concedir el títol de Marquès de Dusay el 1795. La denominació del títol nobiliari seria canviat posteriorment al de Marquesat de Monistrol d'Anoia, nom que manté en l'actualitat.

Referències[modifica]

  1. «Francesc de Paula de DUSAI i de MARÍ». ACADÈMICS/Històrics. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. [Consulta: 30 març 2020].
  2. Nota: D'acord amb el que estableix la Reial Cèdula de 17 de desembre de 1765, el President nat d'aquesta Corporació era el Capità General del Principat de Catalunya, essent electiu només el càrrec de Vicepresident, que exercia ordinàriament les funcions de President efectiu.
  3. «Real Academia de Ciencias Naturales y Artes». ACADÈMICS/Galeria de Presidents. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. [Consulta: 30 març 2020].
  4. «Francesc de Paula de Dusai i de Marí». Gran enciclopèdia catalana. [Consulta: 30 març 2020].