Vés al contingut

Francesc Fèlix de Dusai i de Fiveller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaFrancesc Fèlix de Dusai i de Fiveller
Biografia
Naixement(es) Francisco Félix de Dusay y de Fivaller Modifica el valor a Wikidata
1730 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort12 febrer 1793 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Tarragona Modifica el valor a Wikidata
President Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona
1766 – 1768
← Francesc Subiràs i BarraJaume Roig → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióerudit Modifica el valor a Wikidata
Membre de
FillsFrancesc de Dusai i de Marí Modifica el valor a Wikidata

Francesc Fèlix de Dusai i de Fiveller (Barcelona, 1730 - Tarragona, 12 de febrer de 1793) fou un erudit català i un dels fundadors de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.[1]

Va ser soci fundador de la Conferencia Physycomatemática Experimental, fundada el 1764, nom de l'actual Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Vicepresident,[2] entre 1766 i 1768, de la Reial Conferència Física, entitat que la va succeir.[3]

Va formar part de la Reial Junta Particular de Comerç de Barcelona, sent un dels tres vocals comissionats, el 1777, per encarregar a Antoni de Capmany la redacció de les Memòries històriques sobre la marina, el comerç i les arts de l'antiga ciutat de Barcelona (4 vols 1779-1792), en l'edició de la qual va intervenir. Va col·laborar en les investigacions de Joan Pau Canals per obtenir la porpra.[4]

Pertanyia a la noble família catalana dels Dusai (o Usall), que va tenir diversos membres il·lustres al llarg de la història: per exemple, al segle xii, a Ramon d'Usall, bisbe de Girona; i al segle xiii a Eimeric d'Usall, ambaixador i familiar del rei Jaume el Just; i altres que van exercir importants responsabilitats, com ara: veguer, virrei de Sardenya, Diputat general de Catalunya, o Conseller en cap de Barcelona.

Amb la finalitat de distingir a la seva família, el rei Carles IV, va crear el Marquesat de Dusay el 1795, a favor del seu fill, Francesc de Dusai i de Marí. La denominació del títol nobiliari seria canviat posteriorment al de Marquesat de Monistrol d'Anoia, nom que manté en l'actualitat.

Referències

[modifica]
  1. «Francesc de DUSAY i de FIVALLER». ACADÈMICS/Fundadors. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. [Consulta: 29 març 2020].
  2. Nota: D'acord amb el que estableix la Reial Cèdula de 17 de desembre de 1765, el President nat d'aquesta Corporació era el Capità General del Principat de Catalunya, essent electiu només el càrrec de Vicepresident, que exercia ordinàriament les funcions de President efectiu.
  3. «Real Conferencia Física». ACADÈMICS/Galeria de Presidents. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. [Consulta: 29 març 2020].
  4. «Francesc Fèlix de Dusai i de Fiveller». Gran enciclopèdia catalana. [Consulta: 29 març 2020].