Francisco José Freire

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaFrancisco José Freire
CandidoLusitano.png
Dades biogràfiques
Naixement 3 de gener de 1719
Lisboa
Mort 5 de juliol de 1773 (54 anys)
Mafra
Activitat professional
Ocupació Lingüista, historiador i escriptor
Nom de ploma Cândido Lusitano
Modifica dades a Wikidata

Francisco José Freire (Lisboa, 3 de gener de 1719 − 5 de juliol de 1773) fou un historiador i filòleg portuguès.

Va pertànyer a la societat monàstica de Sant Felip Neri, i va ser un fervorós membre de l'associació literària coneguda com l'Acadèmia de Arcadio, realitzant una connexió amb el pseudònim escollit per ell, Cândido Lusitano. Va ser una de les principals figures del moviment estètic-literari d'Arcàdia i, com a tal, figura prominent en l'àmbit de les idees estètiques a Portugal. La seva obra literària es va veure fortament lligada a la poesia i la retòrica. En efecte, és possible considerar el seu art poètic com un codi dels "arcades".

Freire es va veure fortament influenciat per les obres de l'Antiguitat (com els textos d'Aristòtil, Ciceró i Horaci), generant així una vasta obra, en què és possible comprendre el seu concepte de la poesia, com imitació de la Natura i una teorització aristotèlica sobre la versemblança. En els seus textos defensa les seves idees sobre el fet que la imaginació i la fantasia constituïen l'ànima del gènere poètic.

Freire va contribuir en la millora de l'estil de la literatura portuguesa en prosa, però els seus esforços per realitzar una reforma en la poesia del país fent la traducció de l'Ars poetica d'Horaci no van donar tants fruits. El treball en el qual va col·locar les seves opinions sobre el mal gust que prevalia en la literatura prosaica portuguesa es titula Màximes sabre a Art Oratòria (1745) i és precedit per una taula cronològica formada per la història social i física sobre Portugal. El seu treball més reconegut és Vida do Infante D. Henrique (1758), el qual es diu que li va donar un lloc entre els historiadors del seu país. Aquesta obra fou traduïda al francès el 1781.

També va escriure un Diccionari poètic i una traducció de Athalia, de Jean Racine (1762), i les seves Reflexions sur la langue portugaise va ser publicat el 1842 per la societat per a la promoció del coneixement útil de Lisboa. Freire va morir a Mafra el 5 de juliol de 1773.

Pensament[modifica]

Francisco José Freire defensava, contra Verney, que la fantasia i la imaginació eren l'ànima de la poesia, enfront del context de l'art i del judici. Potser inspirat per L. Moratòria, Freire es va situar en la polèmica del Veritable Mètode d'Estudiar com un element afí als preceptes neoclàssics. Després de negar la legitimitat de la llibertat creativa del barroc, defensada per Feijóo, va accentuar el predomini de la lògica sobre l'estètica. En aquest sentit, va ser un dels majors defensors dels cànons del neoclassicisme, potser el de més intensitat, des Boileau.

Obres[modifica]

  • Vieira defendido, Lisboa, 1746
  • Art Poètica ou Regres dóna Verdadeira Poesia, Lisboa, 1748
  • Ilustração Crítica ..., Lisboa, 1751 (text dóna polèmica verneyana)
  • Art Poètica de Quinto Horacio Flacca, Lisboa, 1758
  • Dicionário Poètic per a ús dues que principiam ..., Lisboa, 1765
  • Reflexões sobre a Língua Portuguesa (ed. de Cunha Rivara), Lisboa, 1842.