FreeBASIC

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariFreeBASIC
Fblogo.gif
FreeBasic help.png
Versió inicial2004 modifica
Escrit enBASIC modifica
Sistema operatiuMicrosoft Windows, Linux i DOS modifica
Plataformax86 i x86-64 modifica
Tipuscompilador, llenguatge de programació, llenguatge de programació orientat a objectes i programari lliure modifica
LlicènciaGNU GPL modifica
Més informació
Lloc webWeb oficial modifica
Stack ExchangeEtiqueta modifica
SourceForgefbc modifica
Free Software DirectoryFreebasic modifica

FreeBASIC és un compilador gratuït, de codi obert (llicència GPL), de 32 bits per al llenguatge BASIC. És dissenyat per ser compatible en sintaxi amb el QuickBASIC, aportant noves capacitats. Pot compilar-se per MS-DOS, Microsoft Windows, Linux, CygWin i XBOX i s'està portant cap a altres plataformes.

FreeBASIC està suportat per les eines de programació binutils de GNU i pot produir executables de consola i d'interfície d'usuari gràfic, a més de llibreries dinàmiques i estàtiques.

Les capacitats que distingien al QuickBasic, com la llibreria gràfica i l'accés als ports de maquinari es troben també al FreeBASIC. Algunes capacitats noves són els punters, l'ensamblador en línia, suport a Unicode i aviat disposarà d'orientació a objectes.

Pot utilitzar les llibreries de GNU-C, hi ha ja capçaleres per Wx-c, Gtk, GSL, SDL, Allegro, Lua, OpenGL, MySQL, i se'n afegeixen més a cada edició.

Encara que el FreeBASIC està en fase beta, ja s'està utilitzant en aplicacions serioses. El compilador té més de 75.000 línies i està escrit en FreeBASIC. Els usuaris estan escrivint la documentació mitjançant un wiki

Enllaços externs[modifica]

No existeix encara cap pàgina en català dedicada al FreeBASIC.