French Frigate Shoals

Plantilla:Infotaula geografia políticaFrench Frigate Shoals
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 23° 39′ 47″ N, 166° 04′ 50″ O / 23.6631°N,166.0806°O / 23.6631; -166.0806
EstatEstats Units d'Amèrica
Estat federatHawaii
Ciutat-comtat consolidadacomtat de Honolulu Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície0,25 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Altitud36 m Modifica el valor a Wikidata

French Frigate Shoals (en hawaià Mokupāpapa) són les restes d'un atol mig submergit a les illes de Sotavent de Hawaii. Està situat gairebé al mig de l'arxipèlag de Hawaii, a 160 km al nord-oest de l'illa Necker.

Geografia[modifica]

L'atol té forma de mitja lluna de 29 km de llarg. Consisteix en uns esculls rocosos i 12 illots de sorra a la llacuna oberta. Destaquen Tern Island, Disappearing Island, East Island, Gin Island, Little Gin Island. Al mig hi ha un niell de lava de 36 m d'altitud, La Perouse Pinnacle, l'única resta de l'origen volcànic. La superfície total de les terres emergides és de 0,25 km², en canvi l'àrea dels esculls coral·lins ocupa 938 km².

L'atol té una gran varietat d'ocells i una població important de foques i tortugues. Als esculls hi ha una gran diversitat de peixos i algues.

Història[modifica]

French Frigate Shoals, literalment Baixos de la Fragata Francesa, va ser descobert pel francès Jean-François de La Pérouse, el 6 de novembre del 1786. Va estar a punt d'encallar les dues fragates de la seva expedició, Broussole i Astrolabe, i va anomenar l'atol com Basse des Frégates Françaises, però amb el temps han anat alternant el singular i el plural.

El 1859 els Estats Units en van prendre possessió davant de la possibilitat de l'explotació del guano, però a French Frigate Shoals va resultar impracticable.

A la Segona Guerra Mundial els nord-americans van allargar artificialment Tern Island per construir-hi una pista d'aterratge de 1.000 m. S'utilitzava com a pista d'aterratge d'emergència pels vols entre Hawaii i l'atol Midway.

Enllaços externs[modifica]